Vaš Doktor

NAJČEŠĆE GINEKOLOŠKE TEGOBE - Salpingitis (upalna bolest zdjelice)

E-mail Ispis PDF

Upalna bolest zdjelice (salpingitis) je upala jajovoda, obično izazvana infekcijom. Jajovodi se poput ruku protežu sa obje strane maternice prema svakom jajniku.

 

Upala jajovoda razvija se uglavnom u spolno aktivnih žena. U osobitoj opasnosti su žene koje koriste intrauterini uložak (IUD, spiralu). Upala je obično izazvana bakterijskom infekcijom koja često ulazi kroz vaginu te se širi u maternicu i jajovode. Te se infekcije rijetko događaju prije prve menstruacije (menarhe), nakon menopauze ili tokom trudnoće. Najčešće se dobivaju prilikom spolnog odnosa.

 

Rjeđe, bakterije dolaze u jajovod tokom vaginalnog poroda, spontanog ili namjerno izazvanog pobačaja.

 

Rjeđi uzroci upale obuhvaćaju aktinomikozu (bakterijsku infekciju), shistosomijazu (parazitarnu infekciju) i tuberkulozu. Medicinski zahvati, poput ubrizgavanja kontrastnog sredstva tokom nekih Rtg pretraga, mogu isto dovesti do infekcije.

 

Premda simptomi mogu biti izraženiji sa jedne strane, obično su zahvaćena oba jajovoda. Infekcija se može proširiti u trbušnu šupljinu, uzrokujući upalu peritoneuma. Jajnici su obično otporni na infekciju, osim ukoliko nije jako izražena.

 

Simptomi

Simptomi se obično javljuju ubrzo nakon menstruacije. Bolnost u donjem dijelu trbuha postaje sve jača i jača a može biti popraćena mučninom i povraćanjem. Mnoge žene, osobito na početku bolesti, imaju blago povišenu temperaturu, slabu do umjerenu bol u trbuhu, nepravilno krvarenje i oskudni vaginalni iscjedak, što doktoru otežava postavljanje dijagnoze. Kasnije su tipični visoka temperatura i gnojan vaginalni iscjedak, premda infekcija klamidijom ne mora uopće dovesti do iscjetka.

 

Obično infekcija začepljuje jajovode. Začepljeni jajovod se može proširiti jer je ispunjen tekućinom. Ishod može biti stalna bol, nepravilna menstrualna krvarenja te neplodnost. Infekcija se može proširiti na okolinu, dovodeći do ožiljaka i nenormalnih vezivnih priraslica (adhezija) između organa trbušne šupljine, uz¬rokujući hroničnu bol.

 

Apscesi (lokalizirane nakupine gnoja) se mogu razviti u jajovodima, jajnicima ili zdjelici. Ako se antibioticima ne izliječi apscese, može biti nužan hirurški zahvat. Ako apsces pukne, oslobađajući gnoj u zdjeličnu šupljinu, simptomi se naglo pogoršavaju, od jake boli u donjem dijelu trbuha do mučnine, povraćanja i vrlo niskog krvnog pritisaka (šoka). Ta vrsta infekcije može se proširiti u krv, stanje koje nazivamo sepsa, te može biti smrtonosno. Puknuti apsces treba hitno hirurški obraditi.

 

Dijagnoza i liječenje

Simptomi doktoru ukazuju na dijagnozu. Kada doktor pritisne na vrat (grlić) maternice ili okolna tkiva tokom pretrage zdjelice ili pipanja trbuha, žena osjeća priličnu bol.

 

Broj bijelih krvnih zrnaca obično je visok. Uzorci se u pravilu uzimaju iz vrata maternice, ponekad i iz završnog dijela debelog crijeva i grla, uzgajaju se i pregledavaju mikroskopom kako bi se otkrio uzročnik. Doktor može izvesti i kuldocentezu, zahvat kojim se u zdjeličnu šupljinu uvodi igla kroz zid vagine, kako bi se dobio uzorak gnoja. Doktor također može pregledati trbušnu šupljinu fiberoptičkim instrumentom (laparoskopom).

 

Čim su uzeti uzorci za uzgoj kulture uzročnika, daju se antibiotici. Najčešće se žena liječi kod kuće, ali ukoliko se stanje ne popravi tokom 48 sati, obično se prima u bolnicu. U bolnici, intravenski se daju dva ili više antibiotika kako bi se infekcija suzbila što je prije moguće. Što je upala dugotrajnija i izraženija, opasnost od neplodnosti i drugih komplikacija je veća.

 

Pretraga

Home Category Table NAJČEŠĆE GINEKOLOŠKE TEGOBE - Salpingitis (upalna bolest zdjelice)