Vaš Doktor

IZOSTANAK ILI NENORMALNO KRVARENJE IZ MATERNICE - Prijevremena menopauza

E-mail Ispis PDF

Prijevremena (rana) menopauza je stanje kod kojeg jajnici prestaju sa radom pa menstruacijska krvarenja prestaju prije životne dobi od 40 godina.

 

Kod prijevremene menopauze nivo estrogena je nizak. Međutim, nivo hormona hipofize koji potiču jajnike (gonadotropini), osobito folikul stimulirajućeg hormona (FSH) je visok, u neuspješnom pokušaju da potaknu jajnike.

 

Uzroci prijevremene menopauze uključuju genetske, obično hromosomske nenormalnosti i autoimune poremećaje kod kojih antitijela oštećuju jajnike. Pušenje može uzročiti započinjanje menopauze nekoliko mjeseci ranije.

 

Uz to što više nema menstruacije, žena sa prijevremenom menopauzom često ima ostale simptome menopauze, poput navala vrućine i promjena raspoloženja.

 

Dijagnoza i liječenje

Utvrđivanje uzroka prijevremene menopauze osobito je važno za žene koje žele zatrudnjeti. Tjelesni pregled može biti koristan. Pretrage krvi se mogu napraviti u potrazi za antitijelima odgovornim za oštećenje žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, što je primjer autoimune bolesti.

 

U žena mlađih od 30 godina obično se izvodi pregled hromosoma. Ako se nađe Y hromosom (što znači da je osoba genetski muškog spola) i najmanji komad tkiva testisa operativno se odstranjuje iz trbušne šupljine zbog 25% opasnosti od razvoja raka u tom tkivu. U žena starijih od 35 godina vjerojatno nije potrebna analiza hromosoma.

 

Nadomjesno liječenje estrogenom može spriječiti ili poništiti simptome menopauze. Međutim, žena sa prijevremenom menopauzom ima manje od 10% mogućnosti da zanese. Unošenjem u laboratoriju oplođenog jajašca druge žene (donora, davalaoca jajašca) u njezinu maternicu, mogućnost zanošenja je do 50%. Prije unošenja jajašca izazivaju se menstruacije na umjetan način, davanjem estrogena i progesterona, kako bi se obnovila sluznica maternice i povećale mogućnosti uspješne trudnoće.

 

Pretraga

Home Category Table IZOSTANAK ILI NENORMALNO KRVARENJE IZ MATERNICE - Prijevremena menopauza