Vaš Doktor

IZOSTANAK ILI NENORMALNO KRVARENJE IZ MATERNICE - Nenormalno krvarenje

E-mail Ispis PDF

Krvarenje iz maternice može biti nenormalno obilno, oskudno, često ili nepravilno, ili se može pojaviti nenormalno nakon menopauze. U oko 25% žena koje imaju nenormalno krvarenje, ono je uzrokovano tjelesnom promjenom. U preostalih 75% uzrok su hormonski poremećaji koji pogađaju kontrolu spolnog sistema od strane hipotalamusa i hipofize, a koji su osobito česti tokom reproduktivnih godina, ova vrsta krvarenja naziva se disfunkcionalno krvarenje iz maternice. Vaginalno krvarenje prije puberteta i nakon menopauze gotovo je uvijek nenormalno.

 

 

 

KRVARENJE UZROKOVANO TJELESNIM POREMEĆAJEM

• Uvod • Dijagnoza i liječenje

 

Uvod

Krvarenje može biti uzrokovano ozljedom vulve (stidnice) ili vagine (rodnice), spolnim zlostavljanjem, upalom vagine uzrokovanom, npr. nekim u nju umetnutim predmetom, infekcijom maternice ili bolestima krvi koje dovode do nenormalnog zgrušavanja poput leukemije ili niskog broja trombocita (krvnih pločica).

 

Među ostale uzroke spadaju rak i dobroćudni tumori poput mioma i cista spolnog sistema, kao i adenomioza (prožetost mišićnog zida maternice otočićima sluznice maternice). Tumori jajnika ponekad mogu uzročiti vaginalno krvarenje, ali obično samo ukoliko stvaraju hormone. Prolaps mokraćne cijevi (stanje kod kojega se mokraćna cijev kroz koju se mokraća izbacuje iz mokraćnog mjehura van iz tijela, izbočuje prema van) također može uzročiti krvarenje.

 

Životna je dob vrlo važan činioc pri određivanju najvjerovatnijeg uzroka krvarenja iz maternice. Novorođena djevojčica može imati tačkasto krvarenje koje traje nekoliko dana nakon poroda uslijed djelovanja estrogena koji su u njezino tijelo dospjeli iz majke prije rođenja, što nije razlog za zabrinjavanje.

 

Krvarenje u djetinjstvu može nastati zbog vrlo ranog nastupa puberteta (prerani pubertet, lat. pubertas praecox). Stidna dlakavost i razvoj dojki očiti su dokaz da je pubertet nastupio. Prerani pubertet može biti uzrokovan izvjesnim lijekovima, poremećajima mozga, niskim nivoom hormona štitnjače ili tumorima nadbubrežnih žlijezda ili jajnika koji stvaraju hormone. Međutim, u najvećem je broju slučajeva uzrok nepoznat.

 

Krvarenje u djetinjstvu može također biti posljedica pretjeranog razvoja žljezdanog tkiva u vagini (vaginalna adenoza, lat. adenosis va¬ginalis) do kojeg najčešće dovodi izlaganje dietistilbestrolu (DES) kojeg je majka uzimala prije rođenja djevojčice. Djevojčice sa vaginalnom adenozom u povećanoj su opasnosti od razvoja raka vagine i vrata maternice kasnije u životu.

 

Tokom reproduktivnih godina, nenormalno krvarenje može biti uzrokovano načinima zaštite od začeća, poput oralnih sredstava protiv začeća, progesterona ili intrauterinog uloška, (IUD-a, spirale) ili komplikacijama trudnoće, poput placente previje (nenormalno smještene posteljice koja leži tako da sprječava djetetov izlazak iz maternice kroz porođajni kanal) ili ektopičnom trudnoćom (trudnoćom koja se razvija na nekom drugom mjestu osim unutar šupljine maternice).

 

Ostali uzroci krvarenja obuhvaćaju hidatiformnu molu (tumor posteljice) i endometriozu. U ovoj dobnoj skupini krvarenje može izazvati i rak, ali to baš nije uobičajeno.

Najozbiljniji uzrok vaginalnog krvarenja na¬kon menopauze je rak, poput onoga sluznice maternice, vrata maternice ili vagine. Od stanja nevezanih sa rakom najčešći su uzroci stanjenje sluznice vagine (atrofični vaginitis), stanjenje ili zadebljanje sluznice maternice te izrasline na sluznici maternice (endometralni polipi).

 

Dijagnoza i liječenje

Simptomi i tjelesni pregled pomažu doktoru pri određivanju daljnjih postupaka potrebnih za postavljanje dijagnoze. Liječenje je različito, ovisno o uzroku.

 

Ukoliko doktor sumnja na vaginalnu adenozu ili rak kod djevojčice, iz vagine se uzima uzorak stanica i pregledava mikroskopom. Obično djevojčicu koja ima vaginalnu adenozu nije potrebno liječiti, osim ukoliko se ne pronađu stanice raka, ali je treba pregledavati u redovnim vremenskim razmacima kako bi se utvrdili znakovi raka.

 

Ženu, koja nenormalno krvari na vaginu, se pregleda, osobito nakon menopauze, kako bi se utvrdilo nema li rak.

 

Polipe maternice, miome i stanice raka može se hirurški odstraniti. Žena u postmenopauzi koja ima nepravilna krvarenja za vrijeme uzimanja estrogena može dobiti pravilnije menstruacije ukoliko se također uzima i progestin tokom otprilike 10 dana u svakom ciklusu. Ako žena zajedno sa estrogenom ne uzima progestin, povećava se opasnost razvoja raka sluznice maternice.

 

Ukoliko je sluznica maternice zadebljala i sadrži brojne nenormalne stanice, koje mogu biti predstadij raka, najčešći je način liječenja hirurško odstranjenje maternice (histerektomija).

 

 

DISFUNKCIONALNO KRVARENJE IZ MATERNICE

• Uvod • Uzroci i simptomi • Dijagnoza i liječenje

 

Uvod

Disfunkcionalno krvarenje iz maternice je nenormalno krvarenje koje nastaje zbog hormonskih promjena a ne zbog ozljede, upale, trudnoće ili tumora.

 

Disfunkcionalno krvarenje najčešće se javlja početkom i krajem reproduktivnih godina: 20% slučajeva nastaje u adolescentica, a više od 50% u žena starijih od 45 godina. Većina nenormalnih krvarenja iz maternice difunkcionalnog su tipa ali se ova dijagnoza postavlja tek onda, kada se svi drugi mogući uzroci isključe.

 

Uzroci i simptomi

Difunkcionalno krvarenje iz maternice obično nastaje zbog "neprekinutog" nivoa estrogena, što dovodi do zadebljanja sluznice maternice. Sluznica se zatim nepotpuno i nepravilno

ljušti, što dovodi do krvarenja.

 

Kod sindroma policističnih jajnika npr. pretjerano stvaranje luteinizirajućeg hormona (LH) može dovesti do toga da jajnici stvaraju velike količine muških spolnih hormona, od kojih se dio zatim pretvara u estrogen umjesto da izbacuju jajnu stanicu. Tokom vremena, estrogen bez dovoljne količine progesterona koji bi imao suprotne učinke, može dovesti do nenormalnog krvarenja iz maternice.

Disfunkcionalno krvarenje je nepravilno, produljeno i ponekad obilno. Uzima se i analizira uzorak krvi kako bi se količinski ustanovio gubitak krvi.

 

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza disfunkcionalnog krvarenja iz maternice postavlja se onda, kada se ne može pronaći nijedan drugi uzrok. Biopsija (uzimanje komadića tkiva za mikroskopski pregled) sluznice maternice se izvodi prije nego se započne terapijom lijekovima ako žena ima 35 godina ili više, ako ima sindrom policističnih jajnika, ako je izrazito debela ili nije do tada rađala. Biopsija se izvodi stoga što su spomenute žene u većoj opasnosti od razvoja raka sluznice maternice.

Liječenje ovisi o životnoj dobi žene, stanju sluznice maternice te ženinim željama u vezi trudnoće.

 

Kada je sluznica maternice zadebljana i sadrži nenormalne stanice (osobito ukoliko žena ima više od 35 godina i ne želi zatrudnjeti), uterus se često hirurški odstranjuje (histerektomija) jer nenormalne stanice mogu prethoditi raku.

 

Kada je sluznica maternice zadebljana ali sadrži normalne stanice, obilno se krvarenje može liječiti visokim dozama oralnog sredstva protiv začeća koje sadrži estrogen i progestin ili samim estrogenom, koji se obično daje intravenski, nakon čega slijedi davanje progestina na usta (oralno). Krvarenje najčešće prestaje u roku od 12 do 24 sata. Nakon toga mogu se davati niske doze oralnog sredstva protiv začeća na uobičajeni način tokom barem 3 mjeseca. Ženama koje krvare oskudnije, niske se doze mogu davati od samog početka liječenja.

 

Kada liječenje oralnim sredstvima protiv začeća ili estrogenom nije odgovarajuće, može se davati samo progestin oralno (na usta) tokom 10-14 dana svakog mjeseca.

 

Ukoliko žena ne odgovara na liječenje ovim hormonima obično je potrebno učiniti dilataciju i kiretažu (D i C), kod kojih se tkivo sluznice maternice odstranjuje tako da se ostruže (kiretaža) prije čega je nužno proširiti kanal vrata maternice (dilatacija).

 

Ukoliko žena želi zatrudnjeti, oralno joj se može davati klomifen, kako bi potakao izbacivanje jajne stanice.

 

Pretraga

Home Category Table IZOSTANAK ILI NENORMALNO KRVARENJE IZ MATERNICE - Nenormalno krvarenje