Vaš Doktor

STEIN-LEVENTHALOV SINDROM (Sindrom policističnih jajnika)

E-mail Ispis PDF

Sindrom policističnih jajnika (Stein-Leventhalov sindrom) je poremećaj kod kojega su jajnici povećani i sadrže brojne šupljine ispunjene tekućinom (ciste) a nivo muških hormona (androgena) može biti visok, stvarajući ponekad muške osobine.

 

Kod ovog sindroma hipofiza luči obično velike količine luteinizirajućeg hormona (LH). Višak luteinizirajućeg hormona povećava stvaranje muških spolnih hormona a visok nivo muških spolnih hormona ponekad u žena dovodi do razvoja osobina poput akni i pojačane tjelesne dlakavosti. Ako se poremećaj ne liječi, dio muških spolnih hormona može se pretvoriti u estrogene a trajno povišen nivo estrogena može povećati opasnost od razvoja raka sluznice maternice (raka endometrija).

 

Simptomi i dijagnoza

Simptomi se tipično razvijaju tokom puberteta, kada može doći do početka menstrualnog krvarenja ili ne. U simptome može spadati debljina i pojačana tjelesna dlakavost raspoređena na muški način, kao na prsima i licu. S druge strane, može doći do nepravilnog, preobilnog vaginalnog krvarenja, a bez povećanja tjelesne težine ili dlakavosti.

 

Dijagnozu se često postavlja na osnovu simptoma. Određuje se nivo luteinizirajućeg hormona i muških spolnih hormona u krvi, a UZ pretragom mogu se prikazati jajnici. Koristi se i niz pretraga za utvrđivanje stvaraju li se muški hormoni u nekom tumoru.

 

Liječenje

Idealno liječenje ne postoji. Izbor liječenja ovisi o vrsti i izraženosti simptoma, životnoj dobi žene i njezinim željama u vezi trudnoće.

 

Ženi koja nema pojačanu tjelesnu dlakavost može se davati sintetski progestin (pripravak nalik na progesteron) ili oralna sredstva protiv začeća osim ukoliko ne želi ostati u drugom stanju, ili je u menopauzi ili ima neke druge značajne činioce rizika za razvoj bolesti srca ili krvnih žila. Sintetski se progestin može također davati za smanjenje opasnosti od razvoja raka sluznice maternice zbog visokog nivoa estrogena. Često se prije početka liječenja uzima uzorak sluznice maternice i mikroskopski pregledava kako bi se bilo sigurno da se ne radi o raku.

 

Žena sa pojačanom tjelesnom dlakavošću može pribjeći načinu odstranjenja dlaka poput elektrolize, čupanja, odstranjenja voskom ili depilatorima u vidu losiona, krema te izbjeljivanju. Niti jedan lijek za odstranjenje suvišne dlakavosti nije idealan, niti potpuno djelotvoran. Može se pokušati davanje oralnih kontraceptiva tokom nekoliko mjeseci prije no što se može očekivati bilo kakav učinak, koji je obično vrlo slab.

 

Spironolakton, lijek koji sprječava stvaranje i djelovanje muških hormona, može biti djelotvoran u smanjenju neželjene tjelesne dlakavosti. Nuspojave uključuju povećano stvaranje mokraće, niski krvni pritisak (čak do razine nesvjestice) prilikom brzog ustajanja, bolnost dojki i nepravilna vaginalna krvarenja.

 

Budući da spironolakton nije bezazlen za fetus u razvoju, svaka spolno aktivna žena koja ga uzima trebala bi koristiti djelotvorane metode zaštite od začeća.

 

Ukoliko žena koja ima sindrom policističnih jajnika želi ostati u drugom stanju, treba joj davati klomifen, lijek koji potiče jajnike na izbacivanje jajnih stanica. Ako klomifen nije djelotvoran, može se pokušati sa nizom hormona, uključujući folikul stimulirajući hormon (FSH) i gonadotropin otpuštajuće hormone, koji potiču lučenje folikul stimulirajućeg hormona.

 

Ako lijekovi nisu djelotvorani, žena treba razmisliti o mogućnosti odstranjenja male količine tkiva jajnika u obliku klina (klinasta resekcija) ili kauterizaciji cista jajnika (uništavanju cista uz pomoć električne struje). Premda ovi načini liječenja mogu izazvati ovulaciju tokom određenog vremenskog razdoblja, hirurške se metode najčešće uzimaju kao mogućnost posljednje jer se može stvoriti ožiljno tkivo što još više može smanjiti mogućnost začeća.

 

Pretraga

Home Category Table STEIN-LEVENTHALOV SINDROM (Sindrom policističnih jajnika)