Vaš Doktor

BOLESTI DOJKE - Poremećaji dojke kod muškaraca

E-mail Ispis PDF

Poremećaji dojke se u muškaraca rijetko javljaju. U njih ubrajamo povećanje i, rjeđe, rak dojke.

 

POVEĆANJE DOJKE

 

Povećanje dojke u muškaraca (ginekomastija) može se pojaviti tokom puberteta. To povećanje je normalno i prolazno, a traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Slične se promjene mogu dogoditi i u starosti. Povećanje muške dojke mogu izazvati i neke bolesti (osobito bolesti jetre), neke vrste liječenja, poput liječenja ženskim spolnim hormonima, te uzimanje marihuane. Rjeđe, to je stanje ishod neravnoteže hormona, a mogu je uzročiti rijetki tumori testisa ili nadbubrežnih žlijezda, koji stvaraju estrogen. Ako se sumnja na takav tumor, testisi se pregledavaju UZ-om a nadbubrežne žlijezde uz pomoć CT-a ili MRI.

 

Povećati se može jedna ili obje dojke. Povećana dojka može biti bolna. Ako je tako, uzrok vjerojatno nije rak. Kao ni u žena, niti u muškaraca bol u dojci obično nije simptom raka.

Općenito, nije potrebno nikakvo posebno liječenje. Povećanje dojke obično nestaje samo po sebi ili nakon što se njegov uzrok ukloni liječenjem bolesti ili prekidanjem uzimanja lijeka koji ga je izazvao. Nije jasno pomaže li liječenje hormonima.

 

Hirurško odstranjenje viška tkiva dojke je djelotvorano, ali je rijetko potrebno. Sve popularnija postaje nova hirurška metoda kojom se tkivo odstranjuje kroz usisnu cijev uvedenu kroz maleni rez, a ponekad se nakon toga vrši kozmetski hirurški zahvat.

 

Pretraga

Home Category Table BOLESTI DOJKE - Poremećaji dojke kod muškaraca