Vaš Doktor

PLANIRANJE OBITELJI - Kontracepcija

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Oralna sredstva protiv začeća • Mehanička sredstva za zaštitu od začeća

• Metoda prekinutog snošaja • Metode ritma • Kontraceptivni umetci

• Sredstva protiv začeća u obliku injekcija • Intrauterini ulošci (spirale)

 

 

Uvod

U kontracepcijske postupke spadaju oralna sredstva protiv začeća ("antibebi pilule"), prezervativi (kondomi), pripravci koji zaustavljaju ili uništavaju spermije pri dodiru sa njima (spermicidi, u vaginalnim pjenama, kremama, gelovima i supozitorijima za vaginalnu upotrebu), prekid snošaja prije ejakulacije, dijafragme, cervikalne kape, metode ritma, kontraceptivni umetci, kontraceptivi u obliku injekcija te intrauterini ulošci (IUD, "spirale").

 

Kontracepciju može koristiti osoba koja je tjelesno sposobna zanijeti dijete i ima odnose sa nekim suprotnog spola ali trenutno ne želi dijete. Nakon saznanja o prednostima i nedostacima različitih metoda za zaštitu od začeća, osoba može izabrati onu koja joj najviše odgovara.

 

Da bi bila djelotvorana, sredstva protiv začeća moraju se koristiti na ispravan način. Vjerovatnost neuspjeha veća je što su korisnici mlađi, slabije obrazovani ili slabije motivirani u sprječavanju trudnoće. Od 5% - 15% žena koje koriste sredstva za zaštitu od začeća namijenjena upotrebi tokom spolnog odnosa (dijafragma, prezervativ, pjena, prekinuti snošaj) zatrudni tokom prve godine korištenja.

 

Općenito su ove metode manje djelotvorane u sprječavanju začeća nego oralna sredstva za zaštitu od začeća i intrauterini ulošci, koji omogućuju dugotrajniju zaštitu i ne zahtijevaju da se odluka o njihovu korištenju donese na brzinu. Od 0,1% - 3% žena koje koriste kontraceptivne metode duljeg trajanja zatrudne tokom prve godine upotrebe.

 

ORALNI KONTRACEPTIVI

(oralna sredstva protiv začeća)

• Uvod • Upotreba oralnih kontraceptiva nakon poroda • Nuspojave

• Interakcija sa drugim lijekovima

 

Uvod

Oralna sredstva protiv začeća, opće poznata kao "pilule" sadrže hormone, ili kombinaciju progestina i estrogena, ili estrogen ili progestin sam za sebe. Ona sprječavaju trudnoću zaustavljajući jajnike u izbacivanju jajašaca (ovulaciji) i održavajući sluz u vratu maternice tako gustom da spermiji ne mogu kroz nju lako prodrijeti.

 

Pilule koje sadrže kombinaciju hormona uzimaju se jednom dnevno tokom 3 sedmice, zatim se ne uzimaju sedam dana za vrijeme kojih nastupa menstrualno krvarenje, te se zatim opet uzimaju. Kako se ne bi izgubila navika uzimanja pilule jednom na dan, tokom sedmice kada se hormonske pilule ne uzimaju, mogu se uzimati neke neaktivne pilule. Pilule koje sadrže samo progestin uzimaju se svakoga dana u mjesecu. Propuštanje ili zaboravljanje uzimanja pilule može dovesti do trudnoće.

 

Pilule koje sadrže samo progestin često uzrokuju nepravilna krvarenja. One se obično propisuju samo kada uzimanje estrogena može biti štetno, npr. kada žena doji.

 

Različite vrste pilula sa kombinacijom hormona su jednako djelotvorane. Pilule sa niskom dozom estrogena imaju manje nuspojava nego starije pilule, sa većom dozom estrogena. Ženama koje uzimaju neke druge lijekove, osobito lijekove protiv epilepsije, doktor može propisati pilule sa većom dozom estrogena.

 

Svaka žena koja razmišlja o uzimanju oralnih sredstava protiv začeća, trebala bi razmotriti sa svojim doktorom povoljne učinke i opasnosti primjerene upravo njoj. Kontraceptivi sa niskim dozama hormona vrlo su mala opasnost za zdravlje a imaju mnoštvo povoljnih učinaka nevezanih za zaštitu od začeća. Oni smanjuju opasnost od nekih oblika raka, ali mogu povećati opasnost od drugih. Mogućnost da žena umre kao posljedica normalne trudnoće ili od pobačaja, veća je nego što je opasnost da će umrijeti zbog uzimanja oralnih kontraceptiva.

 

Uzimanje oralnih kontraceptiva također smanjuje pojavu menstrualnih grčeva, predmenstrualne napetosti, nepravilnih krvarenja (u žena čije su menstruacije bile nepravilne), slabokrvnosti, cista dojke, cista jajnika, trudnoće unutar jajovoda (trudnoće koja se razvija na krivom mjestu, u jajovodu, jednog od oblika ektopične trudnoće) i infekcije jajovoda. Manje je vjerovatno da će žene koje su uzimale oralna sredstva protiv začeća dobiti reumatoidni artritis i osteoporozu nego žene koje ih nikada nisu uzimale.

 

Prije početka uzimanja oralnih sredstava protiv začeća, žena prolazi obradu kako bi se uvjerili da nema zdravstvenih problema zbog kojih bi oni mogli biti opasni. Ako su ona ili njezin bliski rođak imali šećernu bolest ili srčanu bolest, obično se izvodi pretraga krvi za mjerenje nivoa holesterola i glukoze (šećera u krvi). Kada su holesterol ili glukoza povišeni, doktor može propisati kontraceptive sa malim dozama hormona ali uz propisivanje novih pretraga krvi kasnije, kako bi bio siguran da se ovaj nivo nije značajno povisio.

 

Neke žene, poput onih starijih od 35 godina, koje puše, ne bi trebale koristiti oralna sredstva protiv začeća jer su opasnosti veće od povoljnih učinaka. Druge žene mogu imati poremećaj kod kojega uzimanje oralnih sredstava protiv začeća pogoršava stanje, npr. uzimanje oralnih sredstava protiv začeća može dovesti do daljnjeg porasta krvnog pritisaka u žene koja već ima povišen krvni pritisak. Međutim, kada su opasnosti uravnotežene sa povoljnim učincima, žena može uzimati oralna sredstva protiv začeća, ali doktor ju pažljivo prati tako da može zaustaviti uzimanje kontraceptiva ako to bude potrebno.

 

Nakon tri mjeseca od početka uzimanja oralnih sredstava protiv začeća žena se podvrgava još jednoj pretrazi da bi se utvrdilo kako joj se krvni pritisak nije promijenio. Nakon toga, pretragama se treba podvrći barem jednom godišnje.

 

Prekid uzimanja oralnih sredstava protiv začeća s vremena na vrijeme, kako bi se koristilo druge metode zaštite od začeća, nije potrebno i nema povoljnih učinaka. Zbog toga, žena ne treba prestati uzimati pilule sve dok ne želi ostati u drugom stanju, ili ukoliko ima nepodnošljive nuspojave ih neku drugu zdravstvenu poteškoću zbog koje joj pilule nisu pogodne. Zdrava žena koja ne puši može uzimati oralna sredstva protiv začeća sa niskim dozama hormona neprekidno sve do menopauze.

 

Žena ne smije uzimati oralna sredstva protiv začeća ukoliko se na nju odnosi bilo što od navedenoga:

 • Puši i starija je od 35 godina
 • Ima aktivnu bolest jetre ili tumore
 • Ima visok nivo triglicerida
 • Ima neliječeni visoki krvni pritisak
 • Ima šećernu bolest uz začepljenje arterija
 • Ima krvne ugruške
 • Noga joj je imobilizirana (npr. u gipsu)
 • Ima srčanu bolest
 • Imala je moždani udar

 

Žena može uzimati oralna sredstva protiv začeća, pod nadzorom doktora ako se na nju odnosi bilo što od navedenoga:

 • U depresiji je
 • Često pati od migrenskih glavobolja
 • Puši, ali je mlađa od 35 godina
 • Imala je hepatitis (upalu jetre) ili drugu jetrenu bolest, ali se u potpunosti oporavila
 • Imala je žuticu tokom trudnoće
 • Ima rak dojke ili maternice

 

Upotreba oralnih kontraceptiva nakon trudnoće

Opasnost od stvaranja ugrušaka u venama nogu povećava se nakon trudnoće a uzimanje oralnih sredstava protiv začeća može ih još povećati. Međutim, ako trudnoća traje manje od 12 sedmica od prvog dana posljednje menstruacije, žena može odmah započeti sa uzimanjem oralnih sredstava protiv začeća. Ukoliko je trudnoća trajala 12-28 sedmica trebala bi pričekati 1 sedmicu, a ako je trajala dulje od 28 sedmica, 2 sedmice, pod uslovom da ne doji.

 

Majke koje doje obično ne ovuliraju (izbacuju jajne stanice) sve do barem 10-12 sedmica nakon poroda. Međutim, one mogu ovulirati i ostati u drugom stanju i prije pojave prve menstruacije. Zbog toga, bi majke dojilje trebale koristiti neki drugi oblik zaštite od začeća, ukoliko ne žele zatrudniti. Uzimanje oralnih sredstava protiv začeća kombiniranog tipa tokom dojenja može smanjiti ne samo količinu mlijeka, nego i koncentracije hranjivih bjelančevina i masti u mlijeku. Hormoni iz kontraceptiva prenose se u mlijeko a zatim djetetu. Zato bi dojilje koje žele uzimati oralna sredstva protiv začeća, trebale uzimati pilule koje sadrže samo progestin, koji ne utječe na stvaranje mlijeka.

 

Oralna sredstva protiv začeća, ako se uzimaju neposredno po začeću ili rano tokom trudnoće, prije nego što žena shvati da je u drugom stanju, ne štete fetusu.

 

Nuspojave

Nepravilno krvarenje tokom menstrualnog ciklusa često je u prvih nekoliko mjeseci korištenja oralne zaštite od začeća, ali nenormalno krvarenje obično prestaje kako se tijelo navikava na hormone. Nakon prestanka uzimanja oralnih sredstava protiv začeća ženi se može dogoditi da nema krvarenja nekoliko mjeseci, ali ovi lijekovi ne smanjuju plodnost za trajno.

 

Mnoge uznemirujuće nuspojave poput mučnine, osjetljivosti dojki, napuhanutosti, zadržavanja tekućine, povećanja krvnog pritisaka i potištenosti, povezani su sa estrogenom u pilulama i rijetki su uz pilule koje sadrže niske doze. Druge nuspojave, poput dobitka tjelesne težine, akni i razdražljivosti, povezani su sa progestinom i također su rijetke uz pilule koje sadrže niske doze. Neke žene koje uzimaju oralna sredstva protiv začeća dobiju 1,5 - 2,5 kilograma zbog zadržavanja tekućine, i, što je vjerovjatnije zbog povećanog apetita.

 

Ozbiljne nuspojave su rijetke. Vjerovatnost razvoja žučnih kamenaca povećava se tokom prvih nekoliko godina uzimanja oralnih sredstava protiv začeća, zatim se smanjuje. U jedne na svakih 30.000 - 500.000 žena koje uzimaju oralna sredstva protiv začeća razvija se dobroćudni tumor jetre (adenom), opasan u slučaju pucanja i iskrvarenja u trbušnu šupljinu. Adenomi obično nestaju sami od sebe nakon prestanka uzimanja oralnih sredstava protiv začeća.

 

Procjenjuje su kako su krvni ugrušci oko tri do četiri puta češći u žena koje uzimaju pilule sa visokom dozom hormona, nego u žena koje nisu koristile oralnu zaštitu od začeća. Međutim, sa smanjenjem sadržaja estrogena u pilulama, opasnost od razvoja krvnih ugrušaka također se smanjila, ali ostaje veća nego u žena koje ne uzimaju oralna sredstva protiv začeća. Ako žena ima iznenadnu bol u prsima ili bol u nogama, mora prestati uzimati oralna sredstva protiv začeća i odmah se javiti doktoru, jer ovi simptomi mogu ukazivati na to da su se u venama nogu stvorili krvni ugrušci te se pomaknuli u pluća ili će se to dogoditi. Budući da i oralna sredstva protiv začeća i operativni zahvat povećavaju opasnost od nastanka krvnih ugrušaka, žena mora prestati koristiti oralna sredstva protiv začeća mjesec dana prije dogovorene operacije i ih ne uzimati dok ne protekne mjesec dana od operacije.

 

Žene koje uzimaju oralna sredstva protiv začeća mogu patiti od mučnine i glavobolje, a 1% do 2% postaju potištene i imaju poteškoća sa spavanjem. Ako imaju bilo koji od slijedećih simptoma koji mogu ukazivati na povećanu opasnost od moždanog udara poput: poteškoća sa glavoboljama kao što su promjene u njihovoj učestalosti i izraženosti, trnjenje u rukama ili nogama, nesvjestica ili nemogućnost govora, žene bi morale prestati uzimati pilule i javiti se svom doktoru. Međutim, opasnost od moždanog udara nije veća u zdravih žena koje uzimaju pilule sa niskom dozom estrogena u kombinaciji, nego u zdravih žena slične životne dobi koje ne uzimaju oralna sredstva protiv začeća.

 

Uzimanje oralnih sredstava protiv začeća može promijeniti količinu nekih vitamina i drugih tvari u krvi. Na primjer, nivo B vitamina i C vitamina malo se smanjuje a nivo vitamina A se povećava. Ove se promjene ne smatraju važnima tako da nije potrebno dodatno uzimanje vitamina.

 

Kod nekih žena, oralna sredstva protiv začeća uzrokuju pojavu tamnih mrlja (melazma) na licu, nalik onima koje se mogu pojaviti tokom trudnoće. Izlaganje suncu uzrokuje izrazitije potamnjenje tih mrlja. Ako žena prestane uzimati oralna sredstva protiv začeća, tamne mrlje polako nestaju. Ne postoji posebno liječenje osim prekida uzimanja oralnih sredstava protiv začeća, čim se primijeti pojava mrlja.

 

Uzimanje oralnih sredstava protiv začeća ne mijenja za ženu opasnost od razvoja raka dojke, bez obzira na to je li opasnost bila velika ili mala. Međutim, izgleda da je opasnost od razvoja raka vrata maternice među ženama koje uzimaju oralna sredstva protiv začeća povećana, osobito kod onih koje su uzimale pilule dulje od 5 godina.

 

Žene koje uzimaju oralna sredstva protiv začeća trebale bi učiniti Papanicolaou (Papa) test barem jednom godišnje, kako bi se promjene na vratu maternice mogle rano otkriti. S druge strane, opasnost od razvoja raka maternice ili jajnika smanjuje se za oko polovicu među ženama koje uzimaju oralna sredstva protiv začeća u usporedbi sa ženama koje ih nikada nisu uzimale. Štoviše, ovaj se učinak nastavlja i nakon što ih žena prestane uzimati.

 

Interakcija sa drugim lijekovima

Oralna sredstva protiv začeća ne zadiru u djelovanja drugih lijekova, no drugi lijekovi, osobito neki sedativi i antibiotici, mogu umanjiti djelotvoranost oralnih kontraceptiva. Žene koje uzimaju oralna sredstva protiv začeća mogu zatrudnjeti, ako istovremeno uzimaju antibiotike poput rifampina i možda, penicilina, ampicilina, tetraciklina ili sulfonamida.

 

Uz uzimanje visokih doza ovih antibiotika, žena bi trebala koristiti mehaničku zaštitu od začeća, poput prezervativa ili dijafragme, uz oralna sredstva protiv začeća. Lijek protiv konvulzija, fenitoin (protiv epilepsije) i fenobarbital mogu povećati učestalost nenormalnih krvarenja u žena koje uzimaju oralna sredstva protiv začeća. Kako bi osujetile taj učinak, žene koje imaju padavicu i uzimaju antikonvulzive trebaju uzimati oralna sredstva protiv začeća koja sadrže veće doze hormona.

 

MEHANIČKA SREDSTVA ZA ZAŠTITU OD ZAČEĆA

 

Mehanička sredstva za kontracepciju svojom prisutnošću sprječavaju pristup spermija ženinoj maternici. U njih ubrajamo prezervativ, dijafragmu, cervikalnu kapu i vaginalne pjene, kreme, gelove i supozitorije (vagitorije).

 

Uz pravilnu upotrebu, prezervativi mogu pružiti priličnu zaštitu od spolno prenosivih bolesti poput AIDS-a i mogu spriječiti određene promjene u stanicama vrata maternice, koje prethode raku (prekancerozne promjene). Neki prezervativi na vrhu imaju spremište za sakupljanje sjemena, ako nemaju, pri kraju penisa treba ostaviti praznim oko 1 centimetar prezervativa. Prezervativ treba pažljivo skidati, jer, ako se sjeme razlije, spermiji mogu ući u vaginu i dovesti do trudnoće. Djelotvoranost korištenja prezervativa može povećati spermicid (sredstvo koje uništava spermije) bilo da je sastojak sredstva kojim je prezervativ podmazan ili da ga se zasebno uvede u vaginu.

 

Novije sredstvo, ženski prezervativ, pridržava u vagini jedan prsten. On nalikuje muškom prezervativu ali je veći i stopa nedjelotvoranosti mu je veća, pa se više preporučuje muški prezervativ.

 

Dijafragma, gumena posudica oblika kupole sa savitljivim rubom, odgovara vratu maternice i sprječava spermijima da uđu u maternicu. Dijafragme se proizvode u različitim veličinama a veličinu određuje doktor ili medicinska sestra, koji i podučavaju ženu kako ih uvesti. Dijafragma treba pokrivati cijeh vrat maternice bez uzrokovanja neugodnosti. Niti žena ni njezin partner ne bi smjeh osjećati njezinu prisutnost.

 

Uz dijafragmu uvijek bi trebalo koristiti kontraceptivnu kremu ili gel, za slučaj da se tokom spolnog odnosa dijafragma pomakne sa mjesta. Dijafragma se uvodi prije spolnog odnosa i treba ostati na mjestu tokom barem 8 sati ali ne dulje od 24 sata nakon njega. Ako se spolni odnos ponavlja dok se dijafragma nalazi na mjestu, u vaginu treba uvesti dodatni spermicid kako bi se zaštita produljila. Ako je žena dobila ili izgubila na težini više od 5 kilograma, ako ima dijafragmu dulje od godinu dana ili je rodila ili imala pobačaj, mora se ponovno pregledati kako bi se utvrdilo odgovara li joj još dijafragma, jer su se veličina i oblik vagine mogli promijeniti.

 

Cervikalna kapa, koja je slična dijafragmi, ali je manja i krutija, čvrsto legne preko vrata maternice. Ovo sredstvo također se može nabaviti u više veličina, a veličinu mora odrediti doktor ili medicinska sestra. Uz cervikalnu kapu, koja se uvodi prije spolnog odnosa i ostavlja na mjestu barem 8 sati nakon spolnog odnosa, pa i do 48 sati nakon njega, uvijek se mora koristiti i kontraceptivna krema ili gel.

 

Vaginalne pjene, kreme, gelovi i čepići stavljaju se u vaginu prije spolnog odnosa. Oni sadrže sredstvo koje uništava spermije (spermicid) i također predstavljaju mehaničku prepreku spermijima. Ne postoji vrsta pjene ili čepića koji su djelotvoraniji od ostalih. Kako žena stari, djelotvoranost ovih pripravaka se, tipično, povećava jer je žena sve spretnija pri njihovom korištenju i zbog toga što joj se plodnost smanjuje.

 

 

METODA PREKINUTOG SNOŠAJA

 

Pri ovoj metodi zaštite od začeća, također zvanoj coitus interruptus (koitus interuptus, prekinuti snošaj), muškarac izvlači penis iz vagine prije ejakulacije, kada se izbacuje sjeme tokom orgazma. Ova metoda nije pouzdana jer se sjeme može ispustiti i prije orgazma. Ona također zahtijeva od muškarca visoki stepen samokontrole i pažljivo odabiranja trenutka izvođenja.

 

METODE RITMA

 

Metode ritma ovise o suzdržavanju od spolnog odnosa tokom plodnog razdoblja žene. U većine žena, jajna stanica se izbacuje iz jajnika oko 14 dana prije početka menstrualnog krvarenja. Premda neoplođena jajna stanica preživljava samo oko 24 sata, spermiji mogu preživjeti 3 ili 4 dana nakon spolnog odnosa. Kao posljedica toga, oplodnja može nastati od spolnog odnosa koji se dogodio i do 4 dana prije izbacivanja jajne stanice.

 

Kalendarska metoda ritma je najmanje djelotvorana od ovih metoda, čak i kod žena koje imaju pravilne menstraucijske cikluse. Kako bi izračunala kada se treba suzdržati od spolnog odnosa, žena odbija 18 dana od najkraćeg i 11 dana od najduljeg od prethodnih 12 menstrualnih ciklusa, npr. ako ženini ciklusi traju od 26-29 dana, ona mora izbjegavati spolni odnos od 8-18. dana u svakom ciklusu.

 

Djelotvoranije metode ritma obuhvaćaju metodu mjerenja temperature, metodu procjene sluzi vrata maternice i simptotermalnu metodu.

Metoda mjerenja temperature je ona u kojoj žena određuje svoju bazalnu tjelesnu temperaturu (temperatura tijela u mirovanju), mjereći temperaturu svakodnevno prije ustajanja iz kreveta. Ova temperatura pada prije izbacivanja jajne stanice a malo poraste (manje od 0,5°C) nakon izbacivanja jajne stanice. Par izbjegava spolni odnos od početka ženinog menstrualnog krvarenja do, barem 48-72 sata nakon dana u kojem je njezina bazalna tjelesna temperatura pokazala porast.

 

U metodi procjene sluzi vrata maternice, plodno se razdoblje žene utvrđuje promatrajući sluz vrata maternice koja se obično izlučuje u većoj količini i postaje vodenasta neposredno prije izbacivanja jajne stanice. Žena može imati spolni odnos uz malu mogućnost zanošenja od kada završi njezino menstrualno krvarenje pa sve dok ne primijeti povećanje količine sluzi vrata maternice. Zatim, ona izbjegava spolni odnos sve do 4 dana nakon što je primijećena velika količina sluzi.

 

Simptotermalna metoda uključuje uočavanje promjena i u sluzi vrata maternice i u bazalnoj tjelesnoj temperaturi kao i ostale simptome koji mogu biti povezani sa izbacivanjem jajne stanice, poput blagih grčeva. Od svih metoda ritma, ova je najpouzdanija za utvrđivanje dana u mjesecu kada se treba suzdržavati od spolnih odnosa.

 

KONTRACEPTIVNI UMETCI

 

Kontraceptivni umetci su plastične kapsule koje sadrže progestin, a koji sprječava izbacivanje jajne stanice iz jajnika te onemogućava prodor spermija kroz gustu sluz vrata maternice. Ispod kože na unutarnjoj strani nadlaktice, iznad lakta, umeće se šest kapsula. Nakon što se koža umrtvi anestetikom, doktor radi mali rez i koristeći iglu, ugrađuje kapsule u obhku lepeze.

Nije potrebno stavljanje šavova. Kapsule polako otpuštaju progestin u krv; na mjestu mogu ostati 5 godina.

 

Međudjelovanja sa drugim lijekovima su rijetka jer umetci ne sadrže estrogena. Što se drugog tiče, ograničenja su slična onima za oralna sredstva protiv začeća.

 

Glavna nuspojava, nepravilno menstrualno krvarenje ili njegov izostanak, može se pojaviti u do 40% žena, rjeđe nuspojave obuhvaćaju glavobolje i dobitak na težini. Ove nuspojave mogu potaknuti ženu da izvadi kapsule prije vremena. Budući da se kapsule u tijelu ne rastapaju, odstraniti ih mora doktor. Odstranjivanje je složenije od umetanja, jer se potkožno tkivo oko kapsula zadebljava, otežavajući vađenje, ostavljajući tek neznatan ožiljak. Čim se kapsule odstrane jajnici se vraćaju normalnom radu i ona opet postaje plodna.

 

SREDSTVA PROTIV ZAČEĆA U OBLIKU INJEKCIJA

 

Medroksiprogesteron, progestin, daje se injekcijom jednom u svaka 3 mjeseca u mišić stražnjice ili nadlaktice. Premda je izuzetno djelotvoran, medroksiprogesteron može u potpunosti poremetiti menstrualni ciklus. Oko trećine žena koje koriste ovaj oblik zaštite od začeća tokom prva 3 mjeseca nakon prve injekcije nemaju menstrualnog krvarenja, a druga trećina ima nepravilna krvarenja i tačkasta krvarenja dulje od 11 dana svakoga mjeseca.

 

Kada se metoda koristi dulje, većina žena nema menstrualno krvarenja a manje ih ima nepravilna krvarenja. Nakon korištenja ove metode tokom 2 godine, oko 70% žena uopće nema krvarenja. Kada se sa injekcijama prestane, u oko polovice žena menstrualni se ciklus uspostavlja unutar 6 mjeseci a u oko tri četvrtine unutar godine dana.

 

Budući da lijek ima dugotrajne učinke, plodnost se ne mora uspostaviti i do godinu dana nakon prestanka injekcija, ali medroksiprogesteron ne izaziva trajnu neplodnost žene. On također može uzročiti privremeno razrjeđenje kostiju (osteoporozu), ali nakon prestanka injekcija, gustoća kosti se vraća na onu otprije.

 

Medroksiprogesteron ne povećava opasnost od razvoja bilo koje vrste raka, uključujući i rak dojke a jako smanjuje opasnost od razvoja raka maternice. Međudjelovanja sa drugim lijekovima su rijetka, a ograničenja slična onima za oralne kontraceptive.

 

INTRAUTERINI ULOŠCI (SPIRALE)

• Uvod • Nuspojave i komplikacije

 

Uvod

Premda su vrlo djelotvorani, u SAD samo oko jedan milion žena koristi intrauterine uloške (IUD, spirale) za zaštitu od začeća. Ovi ulošci imaju nekoliko prednosti pred oralnim sredstvima protiv začeća: nuspojave su ograničene na unutrašnjost maternice, a umetanje obuhvaća samo jednu odluku o kontroli rađanja svake godine ili svakih 10 godina, ovisno o vrsti izabrane spirale.

 

U SAD trenutno su dostupne dvije vrste. Jedna vrsta, koja otpušta progesteron, mora se zamjenjivati svake godine. Druga, koja otpušta bakar, djelotvorana je tokom barem 10 godina.

 

Premda doktori obično umeću spiralu u maternicu tokom ženinog menstrualnog krvarenja, ona se može umetnuti u bilo koje doba mjesečnog ciklusa, pod uslovom da žena nije u drugom stanju. Ukoliko postoji mogućnost da je vrat maternice inficiran, umetanje spirale se odgađa sve dok se infekcija ne izliječi.

 

Izgleda da spirala sprječava začeće izazivajući upalnu reakciju unutar maternice, koja privlači bijele krvne stanice. Tvari koje bijele krvne stanice stvaraju su toksične (štetne) za spermije, sprječavajući na taj način oplodnju jajne stanice. Odstranjenje spirale zaustavlja upalnu reakciju.

 

Vjerovatnost začeća tokom prve godine nakon odstranjenja spirale ista je kao i nakon prekida korištenja prezervativa ili dijafragme. Na kraju prve godine, 80% - 90% žena koje pokušaju zanijeti, to i uspiju.

 

Nuspojave i komplikacije

Krvarenje i bol glavni su razlozi što žene daju odstraniti spiralu, to su razlozi za više od polovice svih odstranjenja prije uobičajenog razdoblja za zamjenu. Oko 15% žena da odstraniti spiralu tokom prve godine a 7% tokom druge godine. Odstranjenje, kao i umetanje, treba obaviti doktor ili medicinska sestra.

 

Ponekad spirale budu izbačene. Stopa izbacivanja iznosi oko 10% tokom prve godine nakon umetanja, često se zbivajući tokom prvih mjeseci. Stopa je veća u mlađih žena i nerotkinja.

Na spiralu je obično pričvršćena plastična nit, što omogućuje ženi da, posebno nakon menstruacije, provjeri je li spirala još na mjestu. Ukoliko ne može pronaći nit, treba koristiti drugu metodu zaštite od začeća sve dok ne posjeti svog doktora, koji će utvrditi je li spirala na mjestu. Ako se spirala umetne nakon što se jedna već izbacila, vjerojatno će ostati na mjestu. U oko 20% slučajeva izbacivanje se ne primijeti pa može doći do trudnoće.

 

Perforacija (probijanje) maternice je potencijalno teška, ali vrlo rijetka komplikacija koja se zbiva tokom umetanja. Opasnost iznosi oko 1 na 1000 umetanja. Perforacija sama za sebe obično ne stvara simptome, otkriva se kada žena ne može napipati plastičnu nit a doktor uz pomoć UZ ili Rtg-a otkrije spiralu. Spirala koja probija maternicu i završava u trbušnoj šupljini mora se odstraniti kako bi se preduhitrilo ozljeđivanje i ožiljne promjene crijeva.

 

U vrijeme umetanja uterus se kratkotrajno inficira, ali ta se infekcija otklanja nakon 24 sata. Infekcije maternice ili organa u njezinoj blizini koje započinju nakon što je spirala bila na mjestu 30 dana ili dulje, su obično spolno prenosive bolesti, a ne ishod umetanja spirale.

 

Sve dok infekcija nije jaka ili dok žena nije u drugom stanju, infekcije se mogu liječiti bez odstranjivanja spirale. Upalna bolest zdjelice (infekcija jajovoda) nije nimalo češća u žena koje koriste spiralu, nego u žena koje je ne koriste. Ako je žena imala upalnu bolest zdjelice ili mnogo spolnih partnera izložena je povećanoj opasnosti od dobivanja infekcije maternice ili okolnih organa pa se treba osigurati korištenjem prezervativa ili dijafragme tokom spolnog odnosa, jer spirala ne štiti od infekcija.

 

Opasnost od pobačaja (spontanog) u žena koje ostanu u drugom stanju sa ugrađenom spiralom iznosi oko 55%. Ako žena želi nastaviti trudnoću a nit spirale je vidljiva, doktor će ju odstraniti kako bi smanjio opasnost od pobačaja. Vjerovatnost trudnoće u jajovodu kod žena koje zatrudne uz spiralu iznosi oko 3% - 9%, 10 puta više nego obično.

 

 


Ažurirano ( Srijeda, 12 Kolovoz 2009 18:59 )  

Pretraga

Home Category Table PLANIRANJE OBITELJI - Kontracepcija