Vaš Doktor

HIATUS HERNIA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza i liječenje

Uvod
Hijatalna hernija je izbočenje dijela želuca kroz dijafragmu (pregradu koja odvaja grudnu od trbušne šupljine) iz njegova normalnog položaja u trbuhu.

Pri pomičnoj hijatalnoj herniji spoj između jednjaka i želuca kao i položaj želuca, koji je normalno smješten ispod dijafragme, izbočuje se iznad dijafragme.

Pri paraezofagealnoj herniji spoj između jednjaka i želuca je na normalnom mjestu ispod dijafragme, ali je dio želuca gurnut iznad dijafragme i leži pokraj jednjaka.

Uzrok hijatalne hernije obično je nepoznat. Može biti prirođena mana ili posljedica ozljede.

Simptomi
Više od 40% ljudi ima pomičnu hijatalnu herniju, ali većina nema simptoma. Ako se simptomi i pojave, oni su neznatni.

Paraezofagealna hijatalna hernija općenito ne uzrokuje simptome, ali dijafragma je može uhvatiti ili ukliještiti pa na taj način više nije opskrbljena krvlju. Takvo uklještenje je ozbiljno i bolno stanje koje se naziva strangulacija i zahtijeva hitni hirurški zahvat.

U rijetkim se slučajevima može pojaviti mikroskopsko ili masivno krvarenje iz sluznice oba tipa hernije.

Dijagnoza i liječenje
Obično Rtg-i jasno ukazuju na hijatalnu herniju, premda doktor mora žestoko pritisnuti na trbuh da se pokaže pomična hijatalna hernija.

Hijatalna hernija obično ne zahtijeva liječenje, ali se liječi bilo koji popratni povrat kiseline. Paraezofagealna hernija se može hirurški popraviti da bi se spriječilo uklještenje (strangulacija).

 

Pretraga

Home Category Blog HIATUS HERNIA