Vaš Doktor

NODULI HAEMORRHOIDALES (Hemeroidi)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

Uvod
Hemeroidi su otečeno tkivo koje sadrži vene, a smješteno je u zidu rektuma i anusa.

Hemeroidi mogu biti upaljeni, u njima se može stvoriti krvni ugrušak (tromb) ili mogu postati povećani pa su izbočeni. Hemeroidi koji ostaju u anusu zovu se unutarnji hemeroidi, a oni koji su izbočeni izvan anusa zovu se vanjski hemeroidi.

Hemeroidi mogu nastati zbog stalnog naprezanja prilikom pražnjenja stolice (defekacije), a zatvor stolice (opstipacija) naprezanje još povećava. Do stvaranja hemeroida katkada dovodi bolest jetre koja povećava krvni pritisak u portalnoj veni.

Simptomi i dijagnoza
Hemeroidi mogu krvariti, tipično nakon pražnjenja stolice, na površini stolice zapaža se krv ili je toaletni papir krvav. Krv može crveno obojiti vodu u WC školjci. Međutim, količina krvi je obično mala i hemeroidi rijetko dovode do teškog gubitka krvi ili anemije.

Hemeroide koji se izbočuju iz anusa može se prstom nježno vratiti natrag ili se mogu vratiti sami. Hemeroid može nateći i postati bolan, ako mu se površina grubo trlja ili ako se u njemu stvorio krvni ugrušak. Hemeroidi mogu, rjeđe, ispuštati sluz i izazivati osjećaj da rektum nije potpuno ispražnjen. Svrbež analnog područja (pruritus ani) nije simptom hemeroida, nego može nastati, jer je bolno područje teško održavati čistim.

Promatranjem anusa i rektuma doctor može lako dijagnosticirati upaljene, bolne hemeroide. Anoskopija i sigmoidoskopija pomažu ocijeni ima li bolesnik neku težu bolest kao što je tumor.

Liječenje
Obično, sve dok ne uzrokuju simptome, hemeroide ne treba liječiti. Uzimanje tvari koje omekšavaju stolicu ili psilij može ublažiti zatvor i pritisak koji ga prati. Hemeroidi koji krvare mogu se liječiti injekcijom tvari koje dovode do začepljenja vena ožiljnim tkivom (sklerozacija). Taj se postupak zove injekcijska skleroterapija.

Veliki unutarnji hemeroidi i oni koji ne reagiraju na injekcijsku skleroterapiju podvezuju se gumenim trakama. Postupak zvan podvezivanje gumenom trakom dovodi do bezbolnog smanjivanja i propadanja hemeroida. Liječenje se za jedan hemeroid istovremeno primjenjuje u razmacima od dvije sedmice ili dulje. Može biti potrebno tri do šest postupaka.

Hemeroidi se mogu ukloniti i laserom (razaranje laserom) ili infracrvenim zračenjem (fotokoagulacijom) ili električnom strujom (elektrokoagulacijom). Ako je drugo liječenje bezuspješno, može se primijeniti hirurški zahvat.

Kada hemeroid sa krvnim ugruškom uzrokuje bol, liječi se toplim sjedećim kupkama (kupke pri kojima bolesnik sjedi u vodi), lokalnim anestetičkim mastima ili oblozima sa vještičjim lijeskom (Hamamelis virginiana). Bol i nateknuće se obično smanje nakon kratkog vremena, a ugrušak nestaje za 4-6 sedmica. Umjesto toga doktor može u pokušaju brzog olakšanja boli razrezati venu i ukloniti ugrušak.

 

Pretraga

Home Category Blog NODULI HAEMORRHOIDALES (Hemeroidi)