Vaš Doktor

ANOREKTALNA FISTULA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

Uvod
Anorektalna fistula (fistula in ano) je nenormalni kanal iz anusa ili rektuma koji obično ima izlazni kraj u koži blizu anusa, ali ponekad završava i u nekom drugom organu, npr. u vagini.

Većina fistula počinje u dubokoj žlijezdi zida anusa ili rektuma. Ponekad fistula nastaje zbog izvlačenja gnoja iz anorektalnog apscesa, ali često se uzrok ne može otkriti. Fistule su češće u ljudi koji imaju Crohnovu bolest ili tuberkulozu. Pojavljuju se i u osoba sa divertikulitisom, rakom ili analnom ili rektalnom ozljedom. Fistula kod malog djeteta je obično prirođena mana, takve su fistule češće u dječaka nego u djevojčica.

Fistule koje povezuju rektum i vaginu mogu biti posljedica Rtg zračenja, raka, Crohnove bolesti ili ozljede majke prilikom porođaja.

Simptomi i dijagnoza
Fistula može biti bolna i može ispuštati gnoj. Doktor obično vidi jedan ili više otvora fistule ili može fistulu osjetiti ispod površine. Sondom se može odrediti dubina i smjer fistule. Promatrajući anoskopom stavljenim u rektum i pregledom sondom, doktor može utvrditi mjesto unutarnjeg otvora. Promatranje sigmoidoskopom pomaže da se odredi je li problem nastao zbog raka, Crohnove bolesti ili drugog poremećaja.

Liječenje
Jedino djelotvorno liječenje predstavlja operacija (fistulotomija) prilikom koje se može djelomično rezati i sfinkter. Ako se odreže previše sfinktera, osoba može imati poteškoće u kontroli ispuštanja stolice. Ako osoba ima proljev, aktivni ulcerozni kolitis ili aktivnu Crohnovu bolest, što može usporiti zarastanje rane, operacija se obično ne radi.
 

Pretraga

Home Category Blog ANOREKTALNA FISTULA