Vaš Doktor

PROCTITIS

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

Uvod
Proktitis je upala površine rektuma (rektalne sluznice).

Kod ulceroznog proktitisa, običnog oblika proktitisa, ulkusi se pojavljuju na upaljenoj rektalnoj sluznici. Bolest može zahvatiti 2,5-10 cm donjeg dijela rektuma. Neki slučajevi odmah reagiraju na liječenje, dok su drugi uporni ili se javljaju ponavljano pa zahtijevaju produljeno liječenje. Neki slučajevi konačno prelaze u ulcerozni kolitis.

Proktitis, koji se sve češće javlja, ima nekoliko uzroka. Može nastati iz Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa. Može nastati i zbog spolno prenosivih bolesti (kao što su gonoreja, sifilis, infekcija sa Chlamydia trachomatis, virusom herpesa simpleksa ili citomegalovirusom), naročito u muških homoseksualaca.

U povećanoj opasnosti od nastanka proktitisa je svako sa oštećenim imuno sistemom, posebno od infekcija uzrokovanih virusom herpesa simpleksa ili citomegalovirusom. Proktitis mogu uzročiti specifične bakterije kao što je salmonela ili upotreba antibiotika koji unište normalne crijevne bakterije i dopuste da na njihovom mjestu rastu druge bakterije. Drugi uzrok proktitisa je radioterapija rektuma ili njegovog okolnog područja.

Simptomi i dijagnoza
Proktitis tipično uzrokuje bezbolna krvarenja ili prolaz sluzi iz rektuma. Kada je uzrok gonoreja, herpes simpleks ili citomegalovirus, anus i rektum mogu biti izrazito bolni.

Kako bi postavio dijagnozu doktor treba da pogleda u rektum proktoskopom ili sigmoidoskopom i uzme za pretragu uzorak tkiva rektalne sluznice. U laboratoriju se tada mogu prepoznati bakterije, gljivice ili virusi koji su mogli izazvati proktitis. Upotrebom kolonoskopa ili Rtg pregledom sa barijevim kontrastom doktor može ispitati i druga područja crijeva.

Liječenje
Antibioticima se najbolje liječi proktitis prouzročen specifičnom bakterijskom infekcijom. Kada je proktitis uzrokovan antibiotikom koji oštećuje normalne crijevne bakterije, štetne bakterije koje su nadomjestile normalne, treba uništiti metronidazolom ili vankomicinom.

Kada je uzrok zračenje ili je nepoznat, osobi se može pomoći kortikosteroidom, npr. hidrokortizon i mesalaminom, drugim protivupalnim lijekom. Oba se mogu uzeti kao klizma ili u obliku supozitorija. Kortizon, vrsta kortikosteroida, dolazi u obliku pjene koja se može primijeniti posebnim pištoljem ili uređajem u obliku crpke. Istodobno se na usta može uzeti sulfasalazin ili sličan lijek. Ako ta šema liječenja upalu ne ublaži, mogu pomoći kortikosteroidi u obliku tableta (oralni kortikosteroidi).

 

Pretraga

Home Category Blog PROCTITIS