Vaš Doktor

PROLAPS REKTUMA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Liječenje

Uvod
Prolaps rektuma je izbočenje rektuma kroz anus.

Prolaps rektuma uzrokuje da se unutarnja strana rektuma izbočuje prema van pa se rektalna sluznica vidi kao tamnocrvena, vlažna, prstu nalik izbočina iz anusa.

Povremeni prolaps samo rektalne sluznice često se javlja u inače normalne male djece (vjerojatno kada se dijete za vrijeme stolice napreže) i rijetko predstavlja ozbiljno stanje.

U odraslih prolaps rektalne sluznice ima sklonost trajnog postojanja, a stanje se može i pogoršavati tako da se izbočuje još veći dio sluznice rektuma.

Procidencija je potpuni prolaps rektuma. Najčešće se javlja u žena iznad 60-te godine života.

U cilju određivanja veličine prolapsa, doktor ispituje područje dok osoba stoji ili čuči i za vrijeme naprezanja. Pipajući analni sfinkter prstom (digitorektalnim pregledom), često se konstatuje smanjena mišićna napetost. Sigmoidoskopijom i Rtg-om uz barijevu klizmu može se otkriti uzrok prolapsa, kao što je bolest nerava koji inerviraju sfinkter.

Liječenje
U dojenčadi i djece potrebu za naprezanjem uklanja omekšivač stolice. Stiskanje stražnjice u razdobljima između pražnjenja crijeva obično pomogne da se prolaps izliječi sam od sebe.

Kod odraslih je za ispravljanje problema potreban hirurški zahvat. Hirurški se često liječi i procidencija. Tokom jedne vrste trbušne operacije rektum se podigne, povuče natrag i pričvrsti za trtičnu kost. Drugom vrstom operacije dio se rektuma uklanja.

Ljudima koji su preslabi da se podvrgnu hirurškom zahvatu bilo zbog starije dobi ili zbog lošeg zdravstvenog stanja, uvede se žica ili plastična petlja oko sfinktera, ta se tehnika zove Tierschov postupak.

 

Pretraga

Home Category Blog PROLAPS REKTUMA