Vaš Doktor

PANCREATITIS CHRONICA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza • Liječenje

Uvod
Hronični pankreatitis je dugotrajna upala gušterače.
Najčešći uzrok hroničnog pankreatitisa je alkoholizam. Ostali uzroci uključuju prirođenu sklonost i začepljenje pankreatičkog voda uslijed suženja voda ili raka gušterače. Rijetko, epizoda teškog akutnog pankreatitisa uzrokuje takvo suženje pankreatičkog voda da nastane hronični pankreatitis. U mnogo slučajeva uzrok hroničnog pankreatitisa nije poznat.

U tropskim zemljama, npr. Indija, Indokina i Nigerija, hronični pankreatitis nepoznata uzroka u djece i mlađih osoba može dovesti do šećerne bolesti i taloženja kalcija u gušterači. Početni su simptomi najčešće posljedica šećerne bolesti.

Simptomi
Simptomi hroničnog pankreatitisa općenito se pojavljuju u dva oblika.
•           U jednom od njih osoba ima stalnu bol u sredini trbuha, čija se jačina mijenja.
•           U drugom, osoba ima epizode pankreatitisa koji se javlja na mahove sa simptomima sličnima onima blagog do umjereno akutnog pankreatitisa. Bol je katkada jaka i traje mnogo sati ili nekoliko dana.

U bilo kojem obliku, kako hronični pankreatitis napreduje, stanice koje luče probavne enzime polako propadaju pa se na kraju bol i ne javlja.

Sa smanjenjem broja probavnih enzima hrana se nedovoljno apsorbira i osoba ima obilne smrdljive stolice. Stolica je svjetla i masna pa čak može sadržavati uljne kapljice. Slaba apsorpcija dovodi do gubitka težine. Konačno mogu biti oštećene stanice gušterače koje luče inzulin što postepeno dovodi do šećerne bolesti.

Dijagnoza
Doktor će posumnjati na hronični pankreatitis zbog simptoma ili anamneze o napadima akutnog pankreatitisa. Pretrage krvi su u dijagnostici hroničnog pankreatitisa manje korisne nego kod akutnog, ali mogu ukazivati na povišene nivoe amilaze i lipaze. Pretrage krvi se mogu koristiti i za provjeru nivoa glukoze (vrsta šećera) u krvi, koja može biti povišena.

Rtg trbuha i UZ (ultrazvuk) mogu pokazati kamence u gušterači. Endoskopska retrogradna pankreatografija (Rtg tehnika koja pokazuje građu pankreatičkih vodova) može ukazati na prošireni vod, suženi vod ili kamence u vodu. CT može ukazati na te nenormalnosti kao i na veličinu, oblik i tkivo gušterače. I za razliku od endoskopske retrogradne pankreatografije, kod CT-a se ne treba koristiti endoskop.

Liječenje
Tokom napada bitno je izbjegavati alkohol. Gušteraču i tanko crijevo mogu odmoriti izbjegavanje svake hrane i primanje samo tekućina intravenski, a to može ublažiti postojeću bol i spriječiti razbuktavanje novih bolova. Međutim, često su potrebni narkotički analgetici da olakšaju bol.

Kasnije se može uzimanjem 4-5 obroka dnevno, koji sadrže malo masti i bjelančevina a mnogo ugljikohidrata, smanjiti učestalost i jačina boli. Osoba treba i nadalje izbjegavati alkohol. Ako se bol nastavlja, liječnik traži komplikacije kao što su upalna nakupina u glavi gušterače ili pseudocista. Upalna nakupina može zahtijevati hirurški zahvat, pankreatička pseudocista, koja svojim proširivanjem uzrokuje bol, mora se osloboditi pritiska.

Ako osoba ima stalnu bol, a nema komplikacija, obično liječnik injicira nerve iz gušterače da onemogući dopiranje impulsa boli do mozga. Ako taj postupak bude bezuspješan, može se intervenirati hirurški, npr. kada je proširen pankreatički vod, stvaranje premosnice iz gušterače u tanko crijevo olakšava bol u oko 70-80% bolesnika. Kada vod nije proširen, morat će se, možda, ukloniti dio gušterače.

Ako je većina bolesnog procesa u repu gušterače (najudaljeniji dio od dvanaesteraca), može se ukloniti. Ako je uključena glava gušterače, može se ukloniti zajedno sa dvanaesteracom. Te operacije mogu olakšati bol u 60-80% bolesnika. Kod alkoholičara u apstinenciji djelomično uklanjanje gušterače vrši se samo onda, ako se oni mogu liječiti od šećerne bolesti, koja će nastati nakon hirurškog zahvata.

Uzimanje tableta i kapsula koje sadrže ekstrakte pankreatičkih enzima zajedno sa jelom može stolice učiniti manje masnima i poboljšati apsorpciju hrane, ali se ti problemi rijetko uklanjaju. Ako je potrebno, sa pankreatičkim enzimima može se dati tekući antacid ili neki H2 blokator. Uz takvo liječenje osoba obično dobije nešto na težini, ima manji broj stolica, nema više uljnih kapljica u stolici i općenito se osjeća bolje. Ako su te mjere nedjelotvorne, osoba može nastojati smanjiti uzimanje masti. Može biti potreban i dodatak u masti topljivih vitamina (A, D i K).

 

 

 

Pretraga

Home Category Blog PANCREATITIS CHRONICA