Vaš Doktor

INSULINOMA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza i liječenje

Uvod
Inzulinom je rijedak tip tumora gušterače koji luči inzulin, hormon koji snižava nivo glukoze u krvi. Samo su 10% inzulinoma maligni tumori.

Simptomi
Simptomi inzulinoma posljedica su niskog nivoa šećera u krvi. Do njih dolazi kada osoba mnogo sati jede, najčešće ujutro nakon cjelonoćnog posta. Simptomi koji mogu sličiti mnoštvu psihijatrijskih i nervnih bolesti uključuju glavobolju, zbunjenost, nenormalnosti vida, mišićnu slabost, nesigurnost i značajne promjene ličnosti. Nizak nivo šećera u krvi može čak dovesti do gubitka svijesti, grčeva i kome. Simptomi koji sliče onima kod tjeskobe ili panike uključuju malaksalost, slabost, drhtanje, osjećaj lupanja srca (palpitacije), znojenje, glad i nervozu.

Dijagnoza i liječenje
Dijagnoza inzulinoma može biti teška. Osoba gladuje barem 24, katkada i do 72 sata, pomno se promatra, često u bolnici. Nakon toga obično se simptomi pojave, a rade se pretrage krvi da se izmjeri nivo glukoze i inzulina. Vrlo nizak nivo glukoze, a visok inzulina, ukazuju na prisutnost inzulinoma. Tada treba utvrditi mjesto tumora: slikovne pretrage kao što su CT i UZ mogu se upotrebiti da se odredi mjesto tumora, ali nekad je potrebno hirurško pretraživanje.

Liječenje inzulinoma je hirurško uklanjanje.

 

Pretraga

Home Category Blog INSULINOMA