Vaš Doktor

PUTNIČKI PROLJEV

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Prevencija i liječenje

Uvod
Putnički proljev, zvan i crijevna influenca, gripa turista, je stanje koje se odlikuje proljevom, mučninom i povraćanjem što se često javlja u putnika.

Organizmi koji najvjerojatnije uzrokuju putnički proljev su tipovi Escerichia coli koji proizvode neke otrove i neki virusi kao stoje Norwalk virus.

Simptomi i dijagnoza
Mučnina, povraćanje, krulenje u crijevima, grčevi u trbuhu i proljev mogu se javiti u svakoj kombinaciji i svakog stepena težine. Povraćanje, glavobolja i bolovi u mišićima su posebno česti u infekcijama uzrokovanima virusom Norwalk. Većina slučajeva je blaga i simptomi nestaju bez liječenja. Pretrage su rijetko potrebne.

Prevencija i liječenje
Putnici trebaju posjećivati restorane koji su poznati i po sigurnosti i ne bi trebali jesti hranu ili piti pića koja prodaju ulični prodavači. Sva hrana treba biti kuhana i svo voće oguljeno. Putnici trebaju piti samo gazirana pića ili pića spravljena od vode koja je bila prokuhana. Čak i kockice leda trebaju biti pripravljene od vode koja je prokuhana.

Treba izbjegavati salate napravljene od nekuhana povrća. Neku zaštitu može dati bizmutov subsalicilat. Stavovi o korisnosti antibiotika nisu usuglašeni, ali se ti lijekovi mogu preporučiti ljudima koji su posebno osjetljivi na posljedice putničkog proljeva kao što su osobe sa oštećenim imunološkim sistemom.

Liječenje se sastoji od pijenja mnogo tekućine i jedenja blage hrane. Za blage proljeve antibiotici se ne preporučuju osim ako osoba ima povišenu temperaturu ili krv u stolici. Ti lijekovi mogu štetiti jer uništavaju bakterije koje normalno rastu u stolici, dok potiču rast bakterija koje su otporne na lijekove.

 

Pretraga

Home Category Blog PUTNIČKI PROLJEV