Vaš Doktor

TROVANJE PLODOVIMA MORA

E-mail Ispis PDF

Trovanje plodovima mora mogu prouzročiti ribe ili školjke. Obično trovanje ribama nastaje zbog jednog od tri otrova - ciguatera, tetraodona i histamina. Trovanje ciguaterom može nastati nakon jedenja bilo koje od 400 vrsta ribe iz tropskih grebena Floride, Zapadne Indije ili Pacifika. Otrov proizvode neki dinoflagelati, mikroskopski morski organizmi koje riba jede i koji se nakupljaju u njenom mesu. Veće, starije ribe su otrovnije od mlađih, manjih riba. Okus ribe nije promijenjen. Današnji postupci prerade ne mogu uništiti otrov.

Simptomi mogu početi 2-8 sati nakon što je osoba pojela ribu. Grčevi u trbuhu, mučnina, povraćanje i proljev traju 6-17 sati. Kasniji simptomi su svrbež, osjećaj uboda ekserima i iglama, glavobolja, bol u mišićima, naizmjenični osjet toplog i hladnog i bol u licu. Mjesecima nakon toga neuobičajeni osjeti mogu dovesti do onesposobljenosti osobe.

Simptomi otrovanja tetraodonom iz riba koje se mogu napuhati poput balona a najčešće se nalaze u morima oko Japana slični su trovanju ciguaterom. Smrt može nastati zbog paralize mišića koji upravljaju disanjem.

Trovanje histaminom iz riba kao što su škombre, tuna i plava lovrata nastaje kada se tkivo ribe raspada nakon što je riba uhvaćena, pri čemu se stvaraju visoki nivoi histamina. Kada se pojede, histamin odmah uzrokuje crvenilo lica. Može izazvati mučninu, povraćanje, bol u želucu i osip (urtikariju) nekoliko minuta nakon što je osoba jela ribu. Simptomi obično traju kraće od 24 sata.

Od juna do oktobra, naročito na Pacifičkoj obali i obali Nove Engleske, školjke kao što su mušule, vrsta okruglih školjki, ostrige i Jakobove kapice mogu progutati neke otrovne dinoflagelate. Ti se dinoflagelati u određenom vremenu nalaze u tako velikom broju u okeanu da se voda oboji crveno, što se zove crvena plima i osjeka. Oni proizvode otrov koji zahvaća nerve (takvi se otrovi zovu neurotoksini). Otrov koji uzrokuje paralitičko otrovanje školjkama ostaje čak i nakon što se hrana skuha. Prvi simptom, osjećaj uboda ekserima i iglicama oko usta počinje 5-30 minuta nakon jela. Nakon toga se razviju mučnina, povraćanje i grčevi u trbuhu. Oko 25% ljudi dobije tokom idućih nekoliko sati mišićnu slabost. Ponekad slabost disajnih mišića može biti dovoljno jaka da dovede do smrti.

 

Pretraga

Home Category Blog TROVANJE PLODOVIMA MORA