Vaš Doktor

INCONTINENTIO ALVI (Gubitak kontrole pražnjenja crijeva)

E-mail Ispis PDF
Inkontinencija stolice je gubitak kontrole nad ispražnjavanjem crijeva.
Inkontinencija stolice se može pojaviti nakratko za vrijeme napada proljeva ili kada se tvrda stolica zadrži u rektumu (kod nabijanja stolice). Trajnu inkontinenciju stolice mogu dobiti ljudi sa ozljedama anusa ili kičmene moždine, prolapsom rektuma (izbočenje rektalne sluznice kroz anus), demencijom, neurološkim oštećenjem zbog šećerne bolesti, tumorima anusa ili ozljedama zdjelice za vrijeme poroda.

Doktor pregleda i ispituje osobu s obzirom na bilo koju strukturnu ili neurološku nenormalnost koja može uzročiti inkontinenciju stolice. To uključuje ispitivanje anusa i rektuma, provjeravanje granica osjeta oko anusa i obično sigmoidoskopiju (pretraga sigmoidnog debelog crijeva). Mogu zatrebati i druge pretrage, uključujući ispitivanje funkcije zdjeličnih nerava i mišića.

Prvi korak u popravljanju inkontinencije stolice je pokušaj uspostave pravilnog načina ispražnjavanja cijeva koji stvara dobro oblikovanu stolicu. Često pomažu promjene prehrane uključujući dodavanje male količine vlakana. Ako takve promjene ne pomognu, može se uspjeti sa lijekom koji usporava pražnjenje crijeva, kao što je loperamid.

Vježbanje analnih mišića (sfinktera) povećava njihovu napetost i jačinu i pomaže u sprječavanju ponovne pojave inkontinencije stolice. Upotrebom tehnike za kontrolu funkcija kojima čovjek ne može svjesno upravljati osoba može izvježbati sfinktere i povećati osjetljivost rektuma na prisutnost stolice. Od tehnike za kontrolu funkcija kojima čovjek ne može svjesno upravljati može imati koristi 70% dobro motiviranih ljudi.

Ako inkontinencija stolice potraje, hirurški zahvat može pomoći u malom broju slučajeva, npr. kada je uzrok ozljeda anusa ili anatomska mana anusa. Kao posljednje može se napraviti kolostomija (hirurška izvedba otvora između debelog crijeva i trbušnog zida). Anus se zatvori šavovima i osoba ispražnjava stolicu u zamjenjivu plastičnu vrećicu koju se pričvrsti na otvor u trbušnom zidu.

 

Pretraga

Home Category Blog INCONTINENTIO ALVI (Gubitak kontrole pražnjenja crijeva)