Vaš Doktor

WHIPPLEOVA BOLEST (Crijevna lipodistrofija)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

Uvod
Whippleova bolest je rijetka bolest koja uglavnom zahvaća muškarce u dobi 30-60 godina.

Whippleovu bolest uzrokuje infekcija mikroorganizmom Tropheryma whippelii. Sluznica tankog crijeva je uvijek teško inficirana, ali se infekcija može širiti i na druge organe kao što su srce, pluća, mozak, zglobovi i oko.

Simptomi i dijagnoza
Simptomi Whippleove bolesti uključuju tamnjenje kože, upaljene i bolne zglobove i proljev. Loša apsorpcija uzrokuje gubitak težine i anemiju. Drugi česti simptomi su bol u trbuhu, kašalj i bol pri disanju uzrokovana upalom pleure (opne koje prekrivaju pluća). U prostoru između pleure može se nakupiti tekućina (stanje koje se zove pleuralni izljev), a mogu se povećati limfni čvorovi u sredini prsnog koša.

Ljudi s Whippleovom bolešću mogu dobiti srčane šumove, koji obično ukazuju da je infekcija zahvatila srce, ili povećanu jetru (hepatomegalija) što obično ukazuje da je zahvaćena jetra. Zbunjenost, gubitak pamćenja ih nekontrolirano micanje očiju ukazuje daje infekcija zahvatila mozak. Ako se ostavi neliječenom, bolest napreduje i dovodi do smrti.

Dijagnoza Whippleove bolesti postavlja se biopsijom tankog crijeva ili povećanog limfnog čvora koja pokazuje karakteristične mikroskopske nenormalnosti.

Liječenje
Whippleova bolest se može liječiti antibioticima kao što su tetraciklin, sulfasalazin, ampicilin i penicilin. Simptomi se naglo poboljšavaju, ali za potpuno izlječenje tkiva može trebati i do 2 godine. Bolest se može ponovno pojaviti.
 

Pretraga

Home Category Blog WHIPPLEOVA BOLEST (Crijevna lipodistrofija)