Vaš Doktor

BOL U STOMAKU

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Dijagnoza i liječenje

Uvod
Bol u stomaku može nastati zbog problema probavnog sistema ili drugdje u trbuhu. Takvi problemi uključuju razdor jednjaka, razdor ulkusa, sindrom iritabilnog crijeva, apendicitis, pankreatitis i žučne kamence. Neke od tih bolesti su relativno blage, dok druge mogu ugrožavati život. Doktor mora odlučiti je li potrebno hitno liječenje ili se može čekati dok se ne naprave dijagnostičke pretrage.

Dijagnoza i liječenje
Ključ za dijagnozu doktoru daju priroda boli i njeno nastajanje u odnosu na uzimanje jela ili kretanja. Ako su drugi članovi obitelji imali trbušnu bolest kao što su žučni kamenci, isti poremećaj može imati i bolesnik.

Važan ključ može biti i izgled osobe, npr. žutica (očita po žućkastoj obojenosti kože i sklera) upućuje na bolest jetre, žučnog mjehura ili žučnih vodova.

Doktor pretražuje trbuh, ispitujući osjetljivost i bilo kakve nenormalne nakupine. Kada se nježno pritisne trbušni zid, osoba osjeti bol, a ako se pritisak naglo popusti, bol može postati još jačom, simptom nazvan prenesena bol. Taj simptom obično ukazuje na upalu peritoneuma (opne koja prekriva trbušnu šupljinu) koja se zove peritonitis.

Dijagnostičke pretrage kod boli u trbušnoj šupljini uključuju pretrage krvi i mokraće, Rtg, UZ i CT. Kada se čini da trbušna bol nastaje zbog začepljenja crijeva, probijenog ili razrezanog organa kao što je žučni mjehur, slijepo crijevo ili crijevo, ili apscesa (nakupljanja gnoja), često se radi hitna operacija za pretraživanje stomaka.

 

Pretraga

Home Category Blog BOL U STOMAKU