Vaš Doktor

ILEUS

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

Uvod
Ileus (paralitički ileus, adinamički ileus) je stanje pri kojemu se normalni stežući pokreti (peristaltika) crijevnog zida privremeno zaustave.

Poput mehaničkog začepljenja, ileus sprječava prolaz crijevnog sadržaja. Za razliku od mehaničkog suženja ileus ipak rijetko dovodi do proboja.

Ileus mogu uzročiti infekcija ili krvni ugrušak u trbuhu, ateroskleroza koja smanjuje opskrbu crijeva krvlju ili neka ozljeda crijevne arterije ili vene. Ileus može nastati i zbog bolesti izvan crijeva, kao što su zatajenje bubrega ili nenormalni nivo elektrolita u krvi, npr. nizak nivo kalija ili visok nivo kalcija. Drugi uzroci ileusa su neki lijekovi i slabija aktivnost štitnjače. Ileus je čest u razdoblju od 24-72 sata nakon trbušne operacije.

Simptomi i dijagnoza
Simptomi ileusa su nadutost u trbuhu, povraćanje, teški zatvor stolice i grčevi. Doktor stetoskopom čuje malo zvukova u utrobi ili ih uopće ne čuje. Rtg trbuha pokazuje nadute crijevne vijuge. Ponekad se u cilju procjene situacije radi kolonoskopija (pretraga debelog crijeva sa cijevi za promatranje).

Liječenje
Treba olakšati stvaranje gasova (plinova) i tekućine uzrokovanih ileusom. Ponekad se u debelo crijevo peko anusa uvede cijev da se olakša pritisak. Dodatno se jedna cijev uvede u želudac ili tanko crijevo kroz nos i primijeni izvlačenje da se olakša pritisak i rastezanje. Osoba ne smije ništa ni jesti ni piti sve dok kriza ne prođe. Intravenski se daju tekućine i elektroliti.
 

Pretraga

Home Category Blog ILEUS