Vaš Doktor

RAK TANKOG CRIJEVA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Benigni tumori • Maligni tumori

Uvod
Većina tumora tankog crijeva su benigni tumori. Rjeđi maligni tumori su neki oblici raka, limfomi i karcinoidi.

BENIGNI (NEKANCEROGENI) TUMORI TANKOG CRIJEVA

Nekancerogeni (dobroćudni) tumori tankog crijeva uključuju nenormalni rast masnih stanica (lipoma), nervnih stanica (neurofibroma), stanica vezivnog tkiva (fibroma) i mišićnih stanica (leiomioma). Većina nekancerogenih tumora ne uzrokuje simptome. Međutim, veći tumori mogu dovesti do pojave krvi u stolici, djelomičnog ili potpunog suženja crijeva ili strangulacije crijeva, ako se jedan dio crijeva uvuče u priležeći dio (stanje koje se zove intususcepcija).

Kada se čini da simptomi ukazuju na tumor na početku ili kraju tankog crijeva, doktor može koristiti gastroskop - endoskop (savitljiva cijev za promatranje) da promatra tumor i dobije uzorak za mikroskopski pregled. Rtg sa barijem može prikazati čitavo tanko crijevo i može se koristiti da ocrta tumor. Na nekoj arteriji tankog crijeva može se napraviti arteriografija (Rtg napravljen nakon što se u arteriju injicira boja), naročito ako tumor krvari. Slično tome, može se u arteriju injicirati radioaktivni tehnecij i promatrati na Rtg-u kako se propušta u crijevo. Taj postupak pomaže da se nađe mjesto odakle tumor krvari. Krvarenje se tada može popraviti hirurški.

Male novotvorine se mogu uništiti gastroskopom (endoskopom) elektrokauterizacijom, zatvaranjem toplinom ili laserskom fototerapijom. Za veće novotvorine potreban je hirurški zahvat.

MALIGNI (KANCEROGENI) TUMORI TANKOG CRIJEVA

Rak tankog crijeva nije čest. Međutim, osobe sa Crohnovom bolešću tankog crijeva dobivaju

ga češće nego druge. Limfom, rak koji se javlja u limfnom sistemu, može se razviti u srednjem (jejunumu) ili u donjem dijelu tankoga crijeva (ileumu). Limfom može uzročiti da dio crijeva postane tvrd ili izdužen. Taj je rak češći u ljudi sa celijakijom. Tanko crijevo, naročito ileum, drugo je po učestalosti mjesto malignih (zloćudnih ili kancerogenih) tumora (nakon slijepog crijeva).

Tumori mogu dovesti do suženja i krvarenja iz crijeva, što može izazvati simptome kao što su krv u stolici, grčevite trbušne boli, rastezanje trbuha i povraćanje. Maligni tumori mogu lučiti hormone koji uzrokuju proljev i crvenilo kože.

Dijagnoza raka tankog crijeva postavlja se Rtg-om sa barijem, gastroskopijom (endoskopijom) ili pretraživačkim (eksploracijskim) hirurškim zahvatom. Najbolje je liječenje hirurško uklanjanje tumora.

 

Pretraga

Home Category Blog RAK TANKOG CRIJEVA