Vaš Doktor

POVRŠINSKI POREMEĆAJI KOŽE - Suha koža

E-mail Ispis PDF

Suha koža je česta pojava, posebno u ljudi srednje dobi. Česti uzroci suhe kože su hladno vrijeme i često kupanje. Kupanjem se ispire površinski loj, što dovodi do isušivanja kože. Suhu kožu može se nadražiti i ona često svrbi, katkada se peruta u malim pahuljama i ljuskama. Ljuštenje je najčešće na potkoljenicama.

 

Katkada jako suha koža (ihtioza) nastaje zbog nasljednog ljuštenja kože, kao što je ihtiozis vulgaris ili epidermolitička hiperkeratoza. U osoba sa ihtiozis vulgaris nastaju fine ljušture, ali nema mjehurića, neko sa epidermolitičkom hiperkeratozom ima zadebljale, bradavičaste ljuske i bolne, zaudarajuće mjehure. Ihtioza nastaje i zbog nenasljednih poremećaja, kao što su lepra, slabije aktivna štitnjača (hipotireoza), limfom, AIDS i sarkoidoza.

 

Liječenje suhe kože

Suha kožu se liječi održavanjem kože vlažnom. Rjeđim kupanjem zaštitni loj ostaje na koži. Masti i kreme kao što su žele od nafte (vazelin), mineralno ulje ili bezmirisni ovlaživači također mogu zadržati vodu u koži. Hrapavi sapuni, deterdženti i parfemi u nekim ovlaživačima nadražuju kožu i mogu je još više isušiti. Trljanje i grebanje suhe kože može uzročiti infekciju i stvaranje ožiljaka.

 

Kada je problem ljuštenje, ljuske se mogu ukloniti otopinama i kremama koje sadrže salicilnu kiselinu. Odraslima, doktor može preporučiti umatanje kože nepropusnim zavojem od plastičnog filma ili celofana nakon primjene tih lijekova. Takvi se zavoji ne smiju koristiti kod djece.

 

Za neke oblike teške ihtioze djelotvorne su kreme koje sadrže vitamin A (tretinoin). Spojevi vitamina A pomažu koži da brže i lakše odbaci višak ljuskica. Etretinat, lijek srodan vitaminu A, propisuje se za neke oblike ihtioze. Kod epidermolitičke hiperkeratoze mogu se koristiti antibiotici i jaki dezinfekcijski sapuni kao što je hlorheksidin.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627673
Trenutno aktivnih Gostiju: 36 
Home Medicina od A do Ž Dermatologija POVRŠINSKI POREMEĆAJI KOŽE - Suha koža