Vaš Doktor

DERMATITIS - Hronični dermatitis šaka i stopala

E-mail Ispis PDF

Hronični dermatitis šaka i stopala uključuje skupinu poremećaja pri kojima se šake i stopala često upale i nadraže.

 

Hronični dermatitis šaka nastaje zbog ponavljajućih poslova i dodira sa hemikalijama, hronični dermatitis stopala nastaje zbog toplih, vlažnih uslova u čarapama i cipelama. Kod hroničnog dermatitisa koža šaka i stopala može svrbiti i boljeti.

 

Kontaktni dermatitis, jedna vrsta hroničnog dermatitisa šaka obično nastaje zbog nadražaja hemikalijama (kao što su sapuni) ili gumenim rukavicama.

 

"Pomfoliks" je dugotrajno stanje koje stvara mjehure na dlanovima i između prstiju koji svrbe, a može se pojaviti i na tabanima. Na mjehurima se često nalaze ljuske, mjehuri su crveni i cijede se. Pomfoliks se ponekad naziva dishidrozom, što znači "nenormalno znojenje", ali to stanje nema veze sa znojenjem.

 

Gljivična infekcija je česti uzrok izbijanja na stopalima, naročito sitnih mjehura ili dubokih crvenih osipa. Katkada osoba sa hroničnom gljivičnom infekcijom na stopalima dobije dermatitis na šakama zbog alergijske reakcije na gljivicu.

 

Liječenje hroničnog dermatitisa šaka i stopala

Liječenje hroničnog dermatitisa ovisi o uzroku. Najbolje liječenje je ukloniti hemikaliju koja nadražuje kožu. Za liječenje upale mogu se primijeniti kortikosteroidne kreme. Bakterijske infekcije koje se mogu razviti na otvorenim kožnim ranama liječe se antibioticima. Kada simptome uzrokuje gljivica, koristi se neki protivgljivični (antimikotični) lijek.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24615284
Trenutno aktivnih Gostiju: 47 
Home Medicina od A do Ž Dermatologija DERMATITIS - Hronični dermatitis šaka i stopala