Vaš Doktor

DERMATITIS - Dermatitis seborrhoica

E-mail Ispis PDF

Seboroični dermatitis je upala gornjih slojeva kože koja uzrokuje ljuštenje na koži glave, lica i ponekad na drugim područjima.

 

Seboroični dermatitis se često javlja u obiteljima, a obično se stanje pogorša za vrijeme hladnog vremena.

 

Simptomi seboroičnog dermatitisa

Seboroični dermatitis obično počinje postepeno, uzrokujući dugo i masno ljuštenje kože na

glavi (perut), ponekad sa svrbežom, ali bez ispadanja kose. U težim slučajevima, uz korijen kose pojavljuju se žućkaste do crvenkaste bubuljice, iza ušiju, u slušnom kanalu, na obrvama, na rubovima nosa, oko nosa i na prsima.

 

U novorođenčadi mlađe od mjesec dana seboroični dermatitis može uzročiti debeli, žuti, krastavi osip po koži glave (tzv. "kapa za kolijevku") i katkada žuto ljuštenje iza uha i crvene bubuljice na licu. Često osip po glavi prati tvrdokorni osip na mjestima koja prekivaju pelene. Veća djeca mogu razviti debeli, "žilavi" osip koji se ljušti sa velikim ljuskama kože.

 

Liječenje seboroičnog dermatitisa

Odrasli, kožu na glavi mogu liječiti šamponima koji sadrže pirition cink, selenijev sulfid, salicilnu kiselinu i sumpor ili katran. Osoba obično koristi te šampone svaki drugi dan sve dok se perut ne suzbije, a zatim dva puta sedmično. Često se liječenje mora nastaviti mjesecima, ako se dermatitis vrati nakon što se prekinulo sa liječenjem, može se ponovno započeti. Na glavi i na drugim zahvaćenim područjima koriste se i losioni koji sadrže kortikosteroide.

 

Na licu treba upotrijebiti samo slabe kortikosteroidne losione, kao što je 1%-tni hidrokortizon. Čak i slabi kortikosteroidi se moraju primjenjivati sa oprezom, jer dugotrajna upotreba može kožu stanjiti i uzročiti druge probleme. Ako se kortikosteroidnim liječenjem ne ukloni osip, katkada se može koristiti ketokonazolska krema.

 

U male djece koja imaju debeli ljuskavi osip na koži glave, treba u osip nježno utrljati mekom četkicom za zube u vrijeme spavanja salicilnu kiselinu u mineralnom ulju. Koža na glavi se šamponira svaki dan sve dok se ne ukloni debele naslage.

 

U dojenčadi se koža glave pere blagim dječjim šamponom, a u kožu se utrlja hidrokortizonska krema.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24622635
Trenutno aktivnih Gostiju: 135 
Home Medicina od A do Ž Dermatologija DERMATITIS - Dermatitis seborrhoica