Vaš Doktor

DERMATITIS - Dermatitis exfoliativa generalisata

E-mail Ispis PDF

Generalizirani eksfolijativni dermatitis je teška upala koja zahvaća čitavu površinu kože i dovodi do jakog crvenila i ljuštenja.

 

Ovo stanje mogu uzročiti neki lijekovi (naročito penicilini, sulfonamidi, izoniazid, fenitoin i barbiturati). U nekim slučajevima to je komplikacija drugih kožnih bolesti kao što su atopijski dermatitis, psorijaza i kontaktni dermatitis. Neki limfomi (vrste raka limfnih čvorova) mogu također uzročiti razasuti (generalizirani) eksfolijativni dermatitis. U mnogo slučajeva ne može se naći uzrok.

 

Simptomi generaliziranog eksfolijativnog dermatitisa

Eksfolijativni dermatitis može početi brzo ili polako. Čitava površina kože postaje crvenom, ljuskavom, zadebljalom i katkada krastavom. Neki ljudi imaju svrbež i otečene limfne čvorove. Premda mnogi imaju vrućicu, mogu osjećati hladnoću, jer se toliko topline gubi kroz oštećenu kožu. Mogu se cijediti velike količine tekućine i bjelančevina, a oštećena koža je slaba zapreka za infekciju.

 

Liječenje generaliziranog eksfolijativnog dermatitisa

Rana dijagnoza i liječenje su važni za sprječavanje infekcije, te za sprječavanje velikog po život opasnog gubitka tekućine i bjelančevina.

Treba ukloniti svaki lijek ili kemikaliju koja bi mogla uzročiti dermatitis. Ako je dermatitis uzrokovao limfom, liječenjem limfoma liječi se i dermatitis. Ljude s teškim eksfolijativnim dermatitisom često treba hospitalizirati i dati im antibiotike (zbog infekcije), intravenske te uključiti lijekove i grijane pokrivače da se održava tjelesna temperatura. Kod zaštite kože mogu pomoći hladne kupke nakon kojih se primjenjuje vazelin i gaza. Kortikosteroidi (npr. prednizon) dani na usta (oralno) ili intravenski koriste se samo kada su druge mjere neuspješne ili se bolest pogoršava.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618935
Trenutno aktivnih Gostiju: 50 
Home Medicina od A do Ž Dermatologija DERMATITIS - Dermatitis exfoliativa generalisata