Vaš Doktor

DERMATITIS - Zastojni dermatitis

E-mail Ispis PDF

Zastojni dermatitis je bolest gdje je prisutno hronično crvenilo, ljuštenje, toplina i oteknuće (upala) na potkoljenicama što se često na kraju očituje tamnosmeđom kožom.

 

Zastojni dermatitis nastaje zbog nakupljanja krvi i tekućine ispod kože pa se često javlja u osoba koje imaju varikozne (proširene) vene i otoke (edeme).

 

Simptomi zastojnog dermatitisa

Zastojni dermatitis najčešće zahvaća gležnjeve. U početku koža pocrveni i lagano se ljušti. Tokom nekoliko sedmica ili mjeseci koža postaje tamno smeđa. Često se dugo ne obraća pozornost na nakupljenu krv ispod kože, pa se otok povećava i stvara mogućnost za nastanak infekcije te konačno teško oštećenje kože (rane, ulkusi).

 

Liječenje zastojnog dermatitisa

Cilj dugotrajnog liječenja je smanjivanje mogućnosti nakupljanja krvi u venama oko gležnjeva. Držanje nogu iznad nivoa srca zaustavlja nagomilavanje krvi u venama i nakupljanje tekućine u koži. Ispravno prilagođene elestične duge čarape mogu spriječiti teško oštećenje kože

sprječavanjem nakupljanja tekućine u potkoljenicama. Obično nije potrebno dodatno liječenje.

 

U slučaju novonastalog dermatitisa, zavoji ze ublažavanje kao što su oblozi od gaze natopljeni mlakom vodom mogu poboljšati stanje kože, mogu spriječiti infekciju ako se koža drži čistom

 

Ako se stanje pogorša, npr. poveća toplina, pojavi crvenilo, male rane, ulkusi ili gnoj, treba koristiti zavoje koji bolje upijaju. Pomažu i kortikosteroidne kreme koje se često kombinira sa pastom cinkova oksida i primjenjuje u tankom sloju.

 

Kada osoba ima velike ili opsežne rane, ulkusi, potrebni su jači zavoji. Tradicionalno se koristila

pasta cinkova oksida, ali su djelotvornije nove vrste zavoja sa ugrađenim materijalima koji upijaju. Antibiotici se koriste samo kada je koža već inficirana. Katkada se uzme sa drugog mjesta tijela presadak (transplantat) da se pokriju vrlo velike rane, ulkusi.

 

Nekim ljudima može biti potrebna Unna čizma, naprava u obliku odljevka ispunjena želatinskom pastom koja sadrži cink. Čizma štiti kožu od nadražaja, a pasta pomaže u zarastanju kože. Ako je čizma neudobna ili se ne može napraviti, ista vrsta paste može se upotrebiti ispod elestičnih zavoja.

 

Pri zastojnom dermatitisu koža se lako nadraži, ne bi se smjele koristiti antibiotske kreme, kreme za prvu pomoć (anestetske kreme), alkohol, vještičji lijesak, lanolin ili druge hemikalije, jer one mogu dovesti do pogoršanja stanja.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627538
Trenutno aktivnih Gostiju: 35 
Home Medicina od A do Ž Dermatologija DERMATITIS - Zastojni dermatitis