Vaš Doktor

UPALA KOŽE - Toksična epidermalna nekroliza

E-mail Ispis PDF

Toksična epidermalna nekroliza je po život opasna kožna bolest pri kojoj se površni sloj kože Ijušti u velikim komadima (plahtama).

 

Trećinu slučajeva uzrokuje reakcija na lijek, najčešće penicilin, antibiotike koji sadrže sulfonamide, barbiturate, antikonvulzive, nesteroidne protivupalne lijekove ili alopurinol. Kod druge trećine slučajeva, toksična epidermalna nekroliza pojavljuje se uz neke druge teške bolesti, što otežava postavljanje dijagnoze. Kod preostale trećine slučajeva ne može se naći uzrok. Ovo stanje je u djece rijetko.

 

Simptomi toksične epidermalne nekrolize

Toksična epidermalna nekroliza tipično započinje pojavom bolnog crvenog područja koje se brzo širi. Mogu se razviti mjehuri ili se površinski sloj kože jednostavno ljušti bez mjehura. Često, tek lagani dodir ili trzaj izljušti velike komade (plahte) kože. Zahvaćeno područje izgleda kao da je bilo opareno. (Stanje koje izgleda slično, sindrom stafilokoknog ljuštenja kože, nastaje zbog stafilokokne infekcije u dojenčadi, male djece i odraslih čiji je imunološki sistem poremećen).

 

Kako toksična epidermalna nekroliza napreduje, osoba obično ima nelagodnost, tresavicu i groznicu. U roku od 3 dana mogu se oljuštiti izuzetno velike površine kože, a stanje se često širi na sluznice očiju, usta i spolnih organa.

 

Kao i pri teškim opekotinama, gubitak kože može ugroziti život. Obilne količine tekućine i soli mogu istjecati iz velikih, ranjivih, oštećenih područja. Osoba sa takvim stanjem jako je osjetljiva na infekcije oštećenog, izloženog tkiva, ovakve infekcije su najčešći uzrok smrti.

 

Liječenje toksične epidermalne nekrolize

Pacijente se sa toksičnom epidermalnom nekrolizom hospitalizira i odmah im se prestaju davati lijekovi za koje se sumnja da su uzrokovali takvo stanje. Kada je moguće, takve bolesnike treba liječiti u odjelima za opekotine i dati im odgovarajuću brigu da bi se izbjegla infekcija.

 

Bolničko osoblje treba da pere ruke prije nego dodirne bolesnika, drži ga izolirano od ostalih bolničkih bolesnika i pokriva bolesnikovu kožu zaštitnim zavojima. Izgubljene tekućine i soli kroz oštećenu kožu treba nadoknaditi intravenski.

 

O upotrebi kortikosteroida za liječenje ovog stanja mišljenja su protivrječna: neki doktori vjeruju da davanje velikih doza unutar prvih nekoliko dana koristi, dok drugi vjeruju da kortikosteroide ne bi trebalo uzimati. Ti lijekovi potiskuju imunološki sistem što povećava mogućnost ozbiljne infekcije. Ako se infekcija razvije, doktori odmah treba da daju antibiotike.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613637
Trenutno aktivnih Gostiju: 28 
Home Medicina od A do Ž Dermatologija UPALA KOŽE - Toksična epidermalna nekroliza