Vaš Doktor

UPALA KOŽE - Erythema nodosum

E-mail Ispis PDF

Eritema nodozum je upalni poremećaj koji ispod kože proizvodi osjetljive crvene izbočine (čvoriće), najčešće iznad potkoljenica, ali ponekad na rukama i drugim područjima,

 

Prilično često eritema nodozum nije posebna bolest nego znak neke druge bolesti ili preosjetljivosti na lijek. Mladi odrasli su najskloniji tom stanju koje se može vraćati mjesecima ili godinama.

 

Kod djece eritema nodozum najčešće nastaje nakon prehlade ili grlobolje, osobito one uzročene streptokokama. U odraslih, najčešći su uzroci streptokoke i sarkoidoza. Drugi mogući uzroci su lepra, kokcidioidomikoza, histoplazmoza, tuberkuloza, psitakoza, venerični limfogranulom i ulcerozni kolitis. Ovaj poremećaj može biti i reakcija na lijekove, naročito na antibiotike koji sadrže sulfonamide, jodide, bromide i oralne kontraceptive.

 

Simptomi i dijagnoza nodoznog eritema

Obično zahvaćaju potkoljenicu, čvorići eritema nodozum slični su uzdignutim podljevima koji se postupno mijenjaju od ružičastih u plavkasto-smeđe. Česti su groznica i bol u zglobovima, ponekad se mogu povećati limfni čvorovi u prsnom košu.

 

Obično su doktoru "izdajnički znak" bolni čvorići. U postavljanju dijagnoze može pomoći biopsija čvorića (uzimanje uzorka i mikorskopsko ispitivanje). Nema specifične laboratorijske pretrage za prepoznavanje uzroka.

 

Liječenje nodoznog eritema

Lijekovi koji bi mogli uzročiti eritema nodozum se prekidaju i liječi svaka uzročna infekcija. Ako poremećaj uzrokuje infekcija streptokokama, osoba mora uzimati antibiotike tokom godine i dulje.

 

Odmaranje u krevetu može olakšati bol koju su uzrokovali čvorići. Ako uzrok nije infekcija

Pojedini čvorići mogu se liječiti injiciranjem kortikosteroida u njih, kada osoba ima mnogo čvorića, katkada se propisuju tablete kortikosteroida.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24615101
Trenutno aktivnih Gostiju: 44 
Home Medicina od A do Ž Dermatologija UPALA KOŽE - Erythema nodosum