Vaš Doktor

BAKTERIJSKE INFEKCIJE KOŽE - Paronychia

E-mail Ispis PDF

Paronihija je infekcija oko rubova nokata na prstima ruku ili nogu.

 

Infekcija često počinje zbog kidanja zanoktica, energičnog manikiranja ili hroničnog nadražaja. Budući da područje nokta ima malo prostora za naticanje, infekcija je obično prilično bolna. Za razliku od većine drugih kožnih infekcija paronihiju mogu uzročiti različite bakterije uključujući pseudomonas i proteus i gljivice, kao što je kandida.

 

Liječenje paronihije

Vrući oblozi i tople tekućine za namakanje olakšaju bol i često pomažu drenirati gnoj. Tople tekućine za namakanje poboljšavaju i cirkulaciju krvi što pomaže u borbi protiv infekcije.

Katkad doktor inficirano mjesto drenira (čisti istiskivanjem) tako da sklapelom napravi mali rez u džep infekcije (apsces). Infekcije koje se mogu zadovoljavajući drenirati možda ne treba liječiti antibioticima.

 

Ako se čini da se infekcija širi, doktor može propisati antibiotike oralno (na usta).

Ako paronihiju uzrokuje neka gljivica, doktor drenira (istisne i očisti) infekciju i propisuje protivgljivičnu (antimikotičnu) kremu koja sadrži ketokonazol, ciklopiroks ili mikonazol i tople tekućine za namakanje. U teškim slučajevima doktor propisuje neki protivgljivični lijek na usta (oralni antimikotik).

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24615383
Trenutno aktivnih Gostiju: 40 
Home Medicina od A do Ž Dermatologija BAKTERIJSKE INFEKCIJE KOŽE - Paronychia