Vaš Doktor

GLJIVIČNE INFEKCIJE KOŽE

E-mail Ispis PDF

Gljivice koje zaraze kožu (dermatofiti) žive samo na odumrlom, najvišem sloju (stratum korneum) i ne prodiru dublje. Neke gljivične infekcije ne uzrokuju simptome ili samo malo nadražuju kožu, dovode do ljuštenja i crvenila. Druge gljivične infekcije uzrokuju svrbež, nateknuće, mjehure i jako ljuštenje.

 

Gljivice se obično nastanjuju u vlažnim područjima tijela gdje se dodiruju površine kože: između nožnih prstiju, u preponama i ispod dojki. Debeli ljudi će vjerojatnije dobiti te infekcije, jer imaju veće nabore.

 

Čudno je, ali gljivične infekcija na jednom dijelu tijela uzrokuje osipe na drugim dijelovima tijela koji nisu inficirani, npr. gljivična infekcija noge može uzročiti svrbljiv izbočen osip na prstima ruku. Ta izbijanja (dermatofitidi ili id izbijanja) su reakcija na gljivice.

 

Doktori mogu posumnjati na gljivice kada vide crveni podražajni osip na nekom od često zahvaćenih područja. Doktor obično može potvrditi dijagnozu izgrebavši malo kože i mikroskopski je ispitujući ili stavljajući je u hranilište na kojem će gljivice izrasti pa se mogu prepoznati.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618860
Trenutno aktivnih Gostiju: 43 
Home Medicina od A do Ž Dermatologija GLJIVIČNE INFEKCIJE KOŽE