Vaš Doktor

NEKARCENOGENE TVORBE NA KOŽI - Nevusi (madeži)

E-mail Ispis PDF

Madeži (nevusi) su male, obično tamne, kožne izrasline koje se razvijaju iz stanica kože koje proizvode pigment (melanociti).

 

Madeži su različite veličine, mogu biti spljošteni ili uzdignuti, glatki ili hrapavi (nalik bradavici) i mogu iz njih rasti dlake. Premda su obično tamnosmeđi ili crni, madeži mogu biti boje mesa ili žuto-smeđi. Gotovo svako ima barem 10 madeža, koji se obično razviju u dječjoj dobi ili dobi odrastanja. Poput svih stanica, stanice sa pigmentom reagiraju na promjene u nivoima hormona pa se tako tokom trudnoće madeži mogu pojaviti, povećati ili potamniti.

 

Ovisno o izgledu i smještaju, madeže se može smatrati manama ili znakovima ljepote. Madeže koji su ružni i smješteni tako da ih odjeća može podražavati, doktor može ukloniti skalpelom i lokalnim anestetikom.

 

Većina madeža je bezopasna i ne treba ih ukloniti. Međutim, neki madeži izrazito sliče malignom melonomu, raku kože, i teško ih je razlikovati od melanoma. Nekarcinomski madeži se također mogu razviti u maligne melanome. Zapravo, gotovo polovica malignih melanoma počinje kao madeži, tako da madež koji izgleda sumnjivo treba ukloniti i mikroskopski pregledati.

 

Promjene u madežu, kao što su povećanje (naročito sa nepravilnom granicom), tamnjenje, upala, mrljaste promjene boje, krvarenje, puknuta koža (rana), svrbež i bol, upozorenje su na maligni metanom. Ako se pokaže da je madež kancerogen, može biti potreban dodatni hirurški zahvat da se ukloni koža koja ga okružuje.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 23743051
Trenutno aktivnih Gostiju: 75 
Home Medicina od A do Ž Dermatologija NEKARCENOGENE TVORBE NA KOŽI - Nevusi (madeži)