Vaš Doktor

RAK KOŽE - Carcinoma basocellulare

E-mail Ispis PDF

Rak bazalnih stanica je rak koji proizlazi iz najdonjeg sloja epidermisa.

Rak bazalnih stanica (bazaliom ili bazocelularni karcinom) se obično razvija na površinama kože koje su izložene sunčevu svjetlu. Tumori počinju kao vrlo male, sjajne, čvrste, uzdignute izrasline na koži (čvorići), polako se povećavaju, katkada tako sporo da prolaze nezapaženo kao nove izrasline. Međutim, stopa rasta je različita od tumora do tumora ponekad sa rastom od 1,2 cm godišnje.

 

Kod karcinoma bazalnih stanica u središtu može nastati rana ili krasta. Katkada rastu plosnatije i donekle nalikuju ožiljcima. Granica raka dobiva sedefasto bijeli izgled. Kao druga mogućnost, rak može krvariti i tvoriti krastu i izliječiti se, navodeći osobu na misao da je to prije rana nego rak. Zapravo, to izmjenično krvarenje i zarastanje je često značajan znak raka bazalnih stanica ili raka pločastih stanici (planocelularni karcinom).

 

Prije nego što se proširi (metastazira) u udaljene dijelove tijela, rak bazalnih stanica obični napada i razara okolna tkiva. Kada stanice ra ka bazalnih stanica rastu u blizini oka, usta kosti ili mozga, posljedice prodora mogu biti oz biljne. Ipak, u većine ljudi oni jednostavno ras tu sporo u kožu. Unatoč tome, rano uklanjanji stanica raka može spriječiti opsežno oštećenja ispod smještenih tkiva.

 

Dijagnoza i liječenje bazocelularnog raka

Doktor može često prepoznati rak bazalnil stanica jednostavno promatranjem. Biopsija (uzimanje uzorka tkiva i pregled pod mikrosko pom) je standardni postupak za potvrđivanje dijagnoze.

 

U ordinaciji, doktor često ukloni sve stanic raka struganjem i spaljivanjem električnom iglom (kiretaža ili elektrodisekcija) ili izrezavanjem. Prije nego počne sa tim postupcima, doktor područje umrtvi. Rijetko se koristi terapija zračenjem. Za tumore koji se vraćaju i za rak bazalnih stanica koji nalikuje ožiljku može trebati mikroskopski kontroliran hirurški zahvat (Mohsov hirurški zahvat).

 

Kreme koje se koriste za liječenje raka, kao što je fluorouracil, ne smatra se prikladnom terapijom, jer one katkada omogućuju raku da se proširi ispod izliječene površine kože.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627615
Trenutno aktivnih Gostiju: 39 
Home Medicina od A do Ž Dermatologija RAK KOŽE - Carcinoma basocellulare