Vaš Doktor

RAK KOŽE - Carcinoma planocellulare

E-mail Ispis PDF

Rak pločastih stanica (planocelularni karcinom) je rak koji proistječe iz srednjeg sloja epidermisa.

 

Rak pločastih stanica se obično razvija na mjestima izloženima suncu, ali može rasti bilo gdje na koži ili na mjestima kao što su jezik ili sluznica ustiju. Može se razviti na koži koja izgleda normalnom ili koži koja je bila oštećena, čak prije više godina, izlaganjem suncu (aktinička keratoza).

 

Rak pločastih stanica počinje kao crveno područje sa ljuskastom, krastavom površinom koja ne zarasta. Kako raste, tumor može postati donekle uzdignut i čvrst, katkada na površini poput bradavice. Konačno rak postane otvorena rana i raste u tkivo ispod sebe.

 

Većina karcinoma pločastih stanica zahvaća samo jedno područje oko sebe prodirući duboko u okolna tkiva. Neki se šire (metastaziraju) u udaljene dijelove tijela i mogu dovesti do smrtnog ishoda.

Bowenova bolest je oblik raka pločastih stanica koji je ograničen na epidermis i još nije prodro u ispod ležeći dermis. Zahvaćena koža je crveno-smeđa i ljuskava ili krastava i plitka, katkada izgleda kao mrlja psorijaze, dermatitis ili gljivična infekcija.

 

Dijagnoza i liječenje planocelularnog karcinoma

Kada doktori posumnjaju na rak pločastih stanica (planocelularni karcinom), naprave biopsiju kako bi mogli razlikovati rak kože od bolesti koje slično izgledaju.

 

Rak pločastih stanica i Bowenova bolest liječe se istim metodama koje su opisane u liječenju raka bazalnih stanica. Aktinička keratoza, bradavičasta nepravilnost na površini kože koja može preći u rak pločastih stanica, često se liječi tekućim dušikom ili primjenom fluorouracilske kreme ubijajući stanice raka koje se brzo dijele.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24614482
Trenutno aktivnih Gostiju: 51 
Home Medicina od A do Ž Dermatologija RAK KOŽE - Carcinoma planocellulare