Vaš Doktor

POREMEĆAJI ŽLIJEZDA LOJNICA - Rozacea

E-mail Ispis PDF
Rozacea je uporni poremećaj kože koji dovodi do pojave crvenila, sitnih bubuljica i oštećenja krvnih žila, obično na središnjem dijelu lica.

Koža može zadebljati naročito oko nosa, što dovodi do crvenog i gomoljastog izgleda, to se stanje naziva rinofima. Ponekad se rozacea pojavljuje više na gornjem dijelu trupa, rukama i nogama nego na licu.

Uzrok rozacee nije poznat. Stanje se obično pojavljuje za vrijeme ili nakon srednje dobi i najčešće je u svjetloputih ljudi. Rozacea, a naro¬čito rinofima se razvije u nekih alkoholičara. Kortikosteroidi primijenjeni na kožu često pogoršavaju rozaceu. Premda je doktor obično lako prepozna, rozacea katkada izgleda poput akni i nekih drugih poremećaja kože.

Liječenje
Ljudi sa rozaceom trebali bi izbjegavati hranu koja uzrokuie širenje krvnih žila u koži, npr. začinjenu hranu, alkohol, kafu i bezalkoholna pića koja sadrže kofein. Rozaceu poboljšavaju neki antibiotici koji se uzimaju oralno (na usta), obično su najdjelotvorniji tetraciklini koji izazivaju najmanje nuspojava. Djelotvorni su i antibiotici koji se primjenjuju na kožu, kao što je metronidazol gel.

Tešku rinofimu vjerojatno neće poboljšati antibiotska terapija, osobi sa takvim stanjem može biti potreban hirurški zahvat.
 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627685
Trenutno aktivnih Gostiju: 48 
Home Medicina od A do Ž Dermatologija POREMEĆAJI ŽLIJEZDA LOJNICA - Rozacea