Vaš Doktor

ISPITIVANJE KOŠTANE SRŽI

E-mail Ispis PDF

Katkada treba ispitati uzorak koštane srži da bi se otkrilo zašto su bijele krvne stanice nenormalne. Doktor može uzeti dvije različite vrste uzoraka koštane srži:

•           aspirat (usisaj) koštane srži, i
•           bioptat (biopsija) sredine koštane srži

Obje se vrste obično uzimaju iz bedrene kosti (vrha ilijačne kosti), premda se aspirati katkada uzimaju iz grudne kosti (sternuma). Kod male djece uzimaju se iz kralješka ili kosti noge (tibije).

Obje vrste uzoraka obično se uzimaju u istovremeno. Nakon što se koža i tkivo iznad kosti umrtvi lokalnim anestetikom, oštrom iglom na šprci uđe se u kost. Da bi dobio aspirat koštane srži doktor povuče klip šprice prema natrag i izvuče malu količinu meke koštane srži koja se može razmazati na stakalce i ispitati pod mikroskopom. Na istom uzorku mogu se napraviti posebne pretrage, kao što su kulture na bakterije, gljivice ili viruse i hromosomska analiza. Premda aspirat često daje dovoljno podataka za postavljanje dijagnoze, proces uvlačenja srži u špricu lomi krhku koštanu srž. Posljedica toga je teško određivanje izvornog razmještaja stanica.

Kada se treba odrediti točan anatomski međuodnos stanica i ocijeniti građu tkiva, doktor napravi i biopsiju iz sredine. Mali komadić iz sredine nedirnute koštane srži ukloni se unutarnjom napravom na igli za izvlačenje sredine. Ta se sredina sačuva i razreže u tanke slojeve koji se ispituju pod mikroskopom.

Uzimanje uzoraka koštane srži općenito izaziva samo lagani osjet boli a zatim se javlja minimalna nelagodnost. Postupak traje samo nekoliko minuta.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24612311
Trenutno aktivnih Gostiju: 59 
Home Medicina od A do Ž Hematologija ISPITIVANJE KOŠTANE SRŽI