Vaš Doktor

TRANSFUZIJA KRVI - Liječenje bolesti transfuzijom krvi

E-mail Ispis PDF

Za liječenje nekih bolesti liječnici koriste transfuziju krvi zvanu hemafereza. Hemafereza je postupak pročišćavanja. Sastoji se od uzimanja krvi iz osobe, uklanjanja štetnih tvari ili sastojaka iz te krvi i vraćanja očišćene krvi istoj osobi. Dvije najčešće vrste hemafereze su citafereza i plazmafereza.

Citafereza uklanja prekomjerni broj nekih krvnih stanica. Koristi se za liječenje policitemije (prekomjerni broj crvenih krvnih stanica), nekih vrsta leukemije (prekomjerni broj bijelih krvnih stanica) i trombocitoze (prekomjerni broj krvnih pločica).

Plazmafereza (izmjena plazme) uklanja štetne tvari iz plazme (tekući dio krvi), npr. Koristi se za liječenje miastenije gravis i Guillain-Barreova sindroma.

Teška i skupa, hemafereza obično se čuva za ljude sa teškim bolestima koji nisu reagirali na uobičajeno liječenje. Da bi bila djelotvorna, hemaferezom se mora ukloniti neželjeni krvni sastojak brže nego što ga tijelo stvara. Hemaferezu treba ponavljati samo onoliko puta koliko je potrebno, jer velika pomicanja tekućine između krvnih žila i tkiva koja se javljaju kada se krv ukloni i vrati mogu uzrokovati komplikacije u ljudi koji su već bolesni. Hemaferezom se mogu obuzdavati neke bolesti, ali općenito se tim postupkom ne mogu izliječiti.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618967
Trenutno aktivnih Gostiju: 52 
Home Medicina od A do Ž Hematologija TRANSFUZIJA KRVI - Liječenje bolesti transfuzijom krvi