Vaš Doktor

ANEMIJE - Prekomjerno krvarenje

E-mail Ispis PDF

Prekomjerno krvarenje je najčešći uzrok anemije. Kada se gubi krv, tijelo brzo mobilizira vodu iz tkiva i prebacuje je u krvotok kao bi krvne žile ostale punima. Uslijed toga krv je razrijeđena i postotak crvenih krvnih stanica smanjen. Konačno povećano stvaranje crvenih krvnih stanica popravlja anemiju. Međutim, anemija u početku može biti teška, naročito ako nastaje naglo zbog iznenadnog gubitka krvi, kao što je pri nekoj nesreći, operaciji, porođaju ili zbog napukle krvne žile.

Nagli gubitak velikih količina krvi može stvoriti dva problema: krvni pritisak pada zbog toga što je količina tekućine koja je još preostala u krvnim žilama, nedostatna i što se opskrba tijela kisikom smanjuje zbog smanjenja broja crvenih krvnih stanica koje nose kisik. I jedan i drugi

problem mogu dovesti do srčanog napada (infarkta srca), moždanog udara ili smrti.

 

Daleko češće od naglog gubitka krvi je hronično (stalno ili ponavljano) krvarenje, koje može nastati u različitim dijelovima tijela. Krvarenje zbog ponavljanih krvarenja iz nosa (epistakse) i hemeroida je očito. Hronično krvarenje iz drugih čestih izvora, kao što su ulkusi u želucu i tankom crijevu ili polipi i rak u debelom crijevu, posebno rak debelog crijeva, ne moraju biti očiti, jer je količina krvi mala i ne pojavljuje se u stolici kao crvena krv, ta se vrsta gubitka krvi opisuje kao skrivena (okultna). Drugi izvori hroničnog krvarenja uključuju tumore bubrega ili mokraćnog mjehura koji mogu dovesti do gubljenja krvi mokraćom (hematurija) i teško menstrualno krvarenje.

 

Anemija uzrokovana krvarenjem kreće se od blage do teške i shodno tome različiti su i simptomi. Anemija ne mora prouzročiti simptome ili može dovesti do gubljenja svijesti, omaglice, žeđi, znojenja, slabog i brzog pulsa i ubrzanog disanja. Česta je omaglica (vrtoglavica) kada osoba sjedne ili ustane (ortostatka hipotenzija). Anemija može uzrokovati i jaki umor, zaduhu (dispneju), bol u prsnom košu i ako je dovoljno teška, smrt.

 

Brzina gubitka krvi glavna je odrednica hoće li simptomi biti blagi ili teški. Kada je gubitak krvi nagao, tokom nekoliko sati ili manje, gubitak trećine tjelesnog volumena krvi može biti smrtan.

 

Kada je gubljenje krvi polaganije, tokom nekoliko dana, sedmica ili dulje, gubitak od do dvije trećine volumena krvi može uzrokovati samo umor i slabost ili uopće ne uzrokuje simptome.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24615104
Trenutno aktivnih Gostiju: 38 
Home Medicina od A do Ž Hematologija ANEMIJE - Prekomjerno krvarenje