Vaš Doktor

ANEMIJE - Perniciozna anemija

E-mail Ispis PDF

Perniciozna anemija je megaloblastična anemija koju nastaje uslijed nedostatka vitamina B12.

Pernicioznu anemiju uzrokuje nedovoljna apsorpcija vitamina B12 (kobalmina). Taj vitamin, raspoloživ u mesu i povrću, normalno se lako apsorbira u ileumu (zadnji dio tankoga crijeva koji vodi u debelo crijevo). Međutim, da bi se apsorbirao, vitamin se mora spojiti zajedno sa intrinzičkim faktorom, bjelančevinom koja se stvara u želucu, koja zatim nosi vitamin u ileum, kroz njegov zid, pa u krvotok. Bez intrinzičkog faktora vitamin B12 ostaje u crijevu i izlučuje se stolicom.

Kod perniciozne anemije želudac ne proizvodi intrinzički faktor, vitamin B12 se ne apsorbira i razvije se anemija čak i ako se sa hranom uzimaju velike količine vitamina. Međutim kako jetra pohranjuje veliku količinu vitamina B12, anemija se ne razvije ni 2-4 godine nakon što tijelo prestane apsorbovati vitamin B12.

Premda je nedostatak intrinzičkog faktora najčešći uzrok manjka vitamina B12, drugi mogući uzroci uključuju nenormalan bakterijski rast u tankom crijevu što sprječava apsorpciju vitamina Bi2, neke bolesti, npr. Crohnova bolest i hirurški zahvat kojim se uklanja želudac ili dio tankoga crijeva gdje se vitamin Bi2 apsorbira. Stroga vegetarijanska dijeta može također biti uzrok manjka vitamina B12.

Osim smanjenog stvaranja crvenih krvnih stanica, manjak vitamina Bi2 pogađa i nervni sistem pa dovodi do bockanja u šakama i stopalima, gubitka osjeta u nogama, stopalima i šakama i spastičnih pokreta. Drugi simptomi mogu uključiti osobiti tip sljepoće za boje koji zahvaća žutu i plavu, bolni ili gorući jezik, gubitak težine, potamnjelu kožu, smetenost, depresiju i smanjenu intelektualnu funkciju.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618815
Trenutno aktivnih Gostiju: 7 
Home Medicina od A do Ž Hematologija ANEMIJE - Perniciozna anemija