Vaš Doktor

ANEMIJE - Paroksizmalna noćna hemoglobinurija

E-mail Ispis PDF

Paroksizmalna noćna hemoglobinurija je rijetka hemolitična anemija koju uzrokuju nagle, povratne navale razaranja crvenih krvnih stanica u imunološkom sistemu.

Iznenadno (paroksizmalno) razaranje većeg broja crvenih krvnih stanica, koie se može pojaviti u bilo koje vrijeme, ne upravo po noći, uzrokuje da se hemoglobin izlijeva u krv. Bubrezi filtriraju hemoglobin što čini mokraću tamnom (hemoglobinurija). Ova anemija je češća među mladim muškarcima, ali se može pojaviti u bilo kojoj dobi u oba spola. Uzrok joj nije poznat.

Paroksizmalna noćna hemoglobinurija može uzrokovati jake grčeve želuca ili bol u leđima i zgrušavanje u velikim venama trbuha i nogu.

Dijagnoza se postavlja laboratorijskim pretragama koje mogu otkriti nenormalne crvene krvne stanice karakteristične za taj poremećaj.

Kortikosteroidi, npr. Prednizon, često pomažu olakšanju simptoma, ali izlječenja nema. Ljudi u kojih se razviju krvni ugrušci mogu uzimati neko sredstvo protiv zgrušavanja (antikoagulans, lijek koji smanjuje sklonost krvi da se zgruša), kao što je varfarin. Za ljude koji imaju najteži oblik ove anemije može doći u obzir presađivanje koštane srži.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24615179
Trenutno aktivnih Gostiju: 47 
Home Medicina od A do Ž Hematologija ANEMIJE - Paroksizmalna noćna hemoglobinurija