Vaš Doktor

POREMEĆAJI KRVARENJA - Trombocitopenija -Idiopatska trombocitopenična purpura

E-mail Ispis PDF

Idiopatska trombocitopenična purpura je poremećaj pri kojem niski broj krvnih pločica bez primjetnog uzroka dovodi do nenormalnog krvarenja.

 

Uzrok manjka krvnih pločica je nepoznat (idiopatski), ali se čini da je uključena neka nenormalna imunološka reakcija (autoimuna reakcija) pri kojoj antitijela razaraju vlastite krvne pločice. Premda koštana srž povećava stvaranje krvnih pločica da nadoknadi razaranje, nadoknada se ne može nositi sa potražnjom.

 

U djece se taj poremećaj obično pojavi nakon virusne infekcije i nestaje bez liječenja nakon nekoliko sedmica ili mjeseci.

 

Simptomi i dijagnoza

Simptomi se mogu pojaviti naglo (akutni oblik poremećaja) ili razvijati jedva primjetljivo (hronični oblik). Simptomi uključuju crvene mrlje na koži veličine glavice pribadače, neobjašnjive modrice, krvarenje iz desni i iz nosa i krv u stolici. Doktori postavljaju dijagnozu kada nađu nizak broj krvnih pločica i dokaz za povećano razaranje krvnih pločica prije nego li dokaz za smanjeno stvaranje u krvi i uzorcima koštane srži. Drugi se uzroci trombocitopenije ne mogu naći.

 

Liječenje

Pri liječenju odraslih doktori najprije nastoje potisnuti imunološki odgovor visokim dozama kortikosteroida kao što je prednizon. Kortikosteroidi gotovo uvijek povećaju broj krvnih pločica, ali porast može biti privremen. Budući da dugotrajna uporaba kortikosteroida dovodi do brojnih neželjenih učinaka, dozu se što je prije moguće snizuje.

 

Katkada se koriste i lijekovi koji potiskuju imunološki sistem, kao što je azatioprin. Kada lijekovi nisu djelotvorni ili se poremećaj ponovno javi, u većine ljudi može biti od pomoći uklanjanje slezene (splenektomija).

 

Visoke doze imunog globulina ili protu-Rh-faktora (za ljude koji imaju Rh-pozitivnu krv) daju se intravenski ljudima sa akutnim po život opasnim krvarenjem. Koriste se i za duža razdoblja, naročito u djece, da se nivoi krvnih pločica održe dovoljno visokima da se spriječi krvarenje.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24604907
Trenutno aktivnih Gostiju: 43 
Home Medicina od A do Ž Hematologija POREMEĆAJI KRVARENJA - Trombocitopenija -Idiopatska trombocitopenična purpura