Vaš Doktor

POREMEĆAJI KRVARENJA - Trombotična trombocitopenična purpura

E-mail Ispis PDF

Ovo je rijedak, po život opasan, poremećaj, u kojem se po čitavom tijelu iznenada stvaraju mali krvni ugrušci što dovodi do naglog pada broja krvnih pločica i crvenih krvnih stanica, povišene temperature i naširoko rasprostranjenog oštećenja mnogih organa.

 

Uzrok je poremećaja nepoznat. Zgrušavanje može prekinuti krvno snadbjevanje dijelovima mozga, uzrokujući neobične, nestalne nervne simptome. Drugi simptomi uključuju žuticu, krv i bjelančevinu u mokraći, oštećenje bubrega, bol u trbuhu i nenormalni srčani ritam. Ako se ne liječi, poremećaj je gotovo uvijek smrtan, uz liječenje preživi više od polovice bolesnika.

 

Liječenje

Ponavljana plazmaferaza (izmjena plazme) ili transfuzije velikih količina plazme (tekući dio krvi koji ostaje nakon što se uklone sve stanice) mogu zaustaviti razaranje krvnih pločica i crvenih krvnih stanica. Mogu se primijeniti kortikosteroidi i lijekovi koji inhibiraju (koče) funkciju krvnih pločica, kao što su acetilsalicilna kiselina (aspirin) i dipiridamol, ali njihova je djelotvornost nesigurna. Premda se trombotična trombocitopenična purpura može pojaviti kao jedina, izolirana epizoda, ljude koji imaju taj poremećaj treba nadzirati pretragama krvi i fizikalnim pregledima tokom nekoliko godina, jer nisu nerijetki nagli recidivi koji zahtijevaju liječenje.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24615321
Trenutno aktivnih Gostiju: 44 
Home Medicina od A do Ž Hematologija POREMEĆAJI KRVARENJA - Trombotična trombocitopenična purpura