Vaš Doktor

POREMEĆAJI KRVARENJA - Hemolitično-uremični sindrom

E-mail Ispis PDF

Hemolitično-uremični sindrom je poremećaj u kojem se broj krvnih pločica iznenada smanji, crvene krvne stanice su uništene i bubrezi prestanu raditi.

 

Ovaj sindrom je najčešći u dojenčadi, male djece i trudnica ili žena neposredno nakon porođaja, premda se može javiti i u starije djece, odraslih i žena koje nisu trudne. Katkada se čini da hemolitično-uremični sindrom potaknu bakterijska infekcija, lijekovi protiv raka kao što je mitomicin ili jaki lijekovi koji potiskuju imunost (imunosupresivi), ali obično je uzrok nepoznat.

 

Simptomi i dijagnoza

Simptomi su isti kao kod poremećaja krvarenja, slični trombotičnoj trombocitopeničnoj purpuri. Međutim, javlja se samo nekoliko nervnih simptoma i uvijek nastaje teško oštećenje bubrega.

 

Liječenje i prognoza

Većina se dojenčadi i djece oporavi, premda im u razmacima može biti potrebna dijaliza sve dok im se bubrezi ne oporave. Mnogim odraslima, naročito ženama koje dobiju sindrom nakon porođaja, nikada se ne oporavi bubrežna funkcija u potpunosti. Čini se da nekim ljudima pomaže plazmafereza. Većina ljudi u kojih se sindrom razvije tokom uzimanja mitomicina umre od komplikacija.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24611078
Trenutno aktivnih Gostiju: 62 
Home Medicina od A do Ž Hematologija POREMEĆAJI KRVARENJA - Hemolitično-uremični sindrom