Vaš Doktor

BOLESTI I POVREDE SLEZENE

E-mail Ispis PDF

Slezena proizvodi, nadzire, skladišti (pohranjuje) i razara krvne stanice. To je spužvasti, mekani, crvenkasti organ otprilike veličine stisnute šake, a smještena je u gornjem dijelu trbušne šupljine na lijevoj strani neposredno ispod prsnoga koša.

 

Slezena radi kao dva organa. Bijela pulpa je dio sistema koji se bori protiv infekcije (imunološki sistem), a crvena pulpa uklanja iz krvi neželjeni materijal, kao što su oštećene crvene krvne stanice.

 

Neke bijele krvne stanice (limfociti) proizvode zaštitna antitijela i imaju važnu ulogu u borbi protiv infekcija. Limfocite može proizvoditi bijela pulpa i oni u njoj mogu postati zrelima.

 

Crvena pulpa sadrži druge bijele krvne stanice (fagocite) koji iz krvi, koja protječe, proždiru otpadni (štetni) material kao što su bakterije i oštećene stanice. Crvena pulpa nadzire crvene krvne stanice, određuje koje su nenormalne ili prestare ili oštećene da bi ispravno funkcionirale i uništava ih. Dosljedno tome, crvena pulpa katkada se naziva grobljem crvenih krvnih stanica.

 

Crvena pulpa služi i kao spremište za krvne elemente, naročito bijele krvne stanice i krvne pločice, trombocite (zrnca slična stanici koja su uključena u zgrušavanje). U mnogih životinja crvena pulpa oslobađa te krvne elemente u krvni optok kada ih tijelo treba. Međutim, u ljudi oslobađanje tih elemenata nije neka važna funkcija slezene.

Ako se slezena ukloni hirurški (splenektomija), tijelo gubi nešto od svoje sposobnosti da proizvodi zaštitna antitijela i uklanja neželjene bakterije iz krvi. Uslijed toga se smanji sposobnost tijela za borbu protiv infekcije. Nakon kratkog vremena svoju sposobnost borbe protiv infekcije povećaju drugi organi (u prvom redu jetra) da se nadoknadi taj gubitak, pa povećana opasnost od infekcije nije doživotna.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24619008
Trenutno aktivnih Gostiju: 436 
Home Medicina od A do Ž Hematologija BOLESTI I POVREDE SLEZENE