Vaš Doktor

BOLESTI I POVREDE SLEZENE - Ruptura slezene

E-mail Ispis PDF

Budući da slezena leži u gornjem lijevom dijelu stomaka (trbuha), jak udarac u područje želuca može slezenu razderati, trgajući njen pokrov i unutarnje tkivo. Razdor (rupture) slezene je najčešća teška komplikacija trbušne ozljede u automobilskim nesrećama, sportskim nezgodama ili tučnjavama.

 

Simptomi

Ruptura (razdor) slezene čini trbuh bolnim i osjetljivim. Krv u trbuhu djeluje nadražujuće i uzrokuje bol, trbušni se mišići refleksno stegnu i pod prstima se osjećaju ukočenima. Ako se krv cijedi postepeno, ne moraju se javiti simptomi sve dok količina krvi u tjelesnom krvotoku (u krvnim žilama) nije tako mala da padne krvni pritisak ili se kisik ne može prenositi u mozak i srce. U takvoj situaciji bolesniku hitno treba dati transfuziju krvi da se održi odgovarajući krvni optok, te izvršiti operaciju da bi se zaustavilo daljnje istjecanje krvi iz slezene. Bez tih terapijskih mjera osoba može pasti u šok i umrijeti.

 

Dijagnoza i liječenje

Rtg snimanje stomaka (trbuha) se uradi da se odredi je li ruptura (razdor) slezene uzrok simptoma, a ne nešto drugo. Mogu se napraviti snimci (scintigrami) uz pomoć radioaktivnih tvari da se prati tok krvi i nađe mjesto gdje krv istječe, tj. mjesto gdje je slezena razderana, ili se tekućinu iz trbuha izvuče iglom i u uzorku pogleda je li krvava.

 

Kada doktori posumnjaju da je došlo do rupture (razdora) slezene, osoba mora hitno na operaciju da bi se zaustavio gubitak krvi koji može dovesti do smrti. Obično se ukloni čitava slezena, ali katkada hirurzi mogu manji razdor zatvoriti i slezenu spasiti.

 

Prije i nakon uklanjanja slezene potrebne su neke mjere opreza da bi se spriječile infekcije, npr. kada je god moguće prije splenektomije (odstranjenja slezene) daju se cjepiva (vaccine) protiv pneumokoka, a nakon splenektomije se preporučuju godišnja cijepljenja protiv influence. Mnogi liječnici preporučuju i zaštitno davanje antibiotika.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618947
Trenutno aktivnih Gostiju: 47 
Home Medicina od A do Ž Hematologija BOLESTI I POVREDE SLEZENE - Ruptura slezene