Vaš Doktor

HEPATOLOGIJA - Biologija žučnog mjehura

E-mail Ispis PDF

Žučni mjehur je malo mišićno spremište koje sadrži žuč, zelenkasto-žutu, gustu probavnu tekućinu koju stvara jetra. Žuč istječe iz jetre kroz desni i lijevi hepatični vod koji se spajaju da naprave zajednički hepatični vod. Taj se vod tada spaja sa vodom koji dolazi iz žučnog mjehura, zvanim cistični vod, da načine zajednički žučni vod. Zajednički žučni vod ulazi u gornji dio crijeva kod Oddijeva sfinktera, nekoliko cm ispod želuca.

 

Oko polovice izlučene žuči između obroka dolazi cističnim vodom u žučni mjehur. Ostatak žuči teče neposredno kroz zajednički žučni vod u tanko crijevo. Kada osoba jede, žučni se mjehur steže, ispražnjava svoju žuč u crijevo da pomogne probaviti masti i neke vitamine.

Žuč se sastoji od žučnih soli, elektrolita, žučnih pigmenata kao što je bilirubin, holesterola i drugih masti (lipida).

 

Žuč je odgovorna za uklanjanje iz tijela neki otpadnih proizvoda, naročito pigmenta iz razorenih crvenih krvnih stanica i viška holesterola, i pomaže u probavi i apsorpciji masti. Žučne soli povećavaju topljivost holesterola, masti i u masti topljivih vitamina kao pomoć njihovoj apsorpciji iz crijeva. Hemoglobin iz razorenih crvenih krvnih stanica pretvara se u bilirubin (glavni pigment u žuči) i izlučuje u žuči kao otpadna tvar. U žuči se izlučuju i različite bjelančevine koje imaju važnu ulogu u njegovoj funkciji.

 

Žučni kamenci mogu začepiti tok žuči iz žučnog mjehura uzrokujući bol (žučne kolike) ili upalu žučnog mjehura (holecistitis). Kamenci mogu i putovati iz žučnog mjehura u žučni vod, gdje mogu sprječavanjem normalnog žučnog toka u crijevo uzročiti žuticu. Tok može biti spriječen i tumorima i drugim rjeđim uzrocima.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24608317
Trenutno aktivnih Gostiju: 49 
Home Medicina od A do Ž Hepatologija HEPATOLOGIJA - Biologija žučnog mjehura