Vaš Doktor

ZARAZNE BOLESTI IZAZVANE BACILIMA - Infekcije gram-pozitivnim bacilima - Erysipelotricosa

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

 

Uvod

Erizipelotrikoza je infekcija kože koja se polako razvija, a uzrokuje je bakterija Erysipelotrix rhusiopatiae.

 

Premda erizipelotriks rusiopatije raste u prvom redu na mrtvoj ili raspadajućoj tvari, može zaraziti kukce, školjke, ribu, ptice i sisavce. Ljudi se obično zaraze nakon profesionalne ozljede, tipično zbog ubodne rane nastale pri rukovanju sa životinjskim tvarima kao što su meso, perad, ribe, školjke, kosti i ljušture školjki.

 

Simptomi i dijagnoza

Unutar jedne sedmice od početka zaraze erizipelotriksom rusiopatije na koži se na mjestu ozljede pojavljuje uzdignuto, ljubičasto-crveno tvrdo područje. Drugi simptomi su svrbež, pečenje i oteknuće oko zahvaćenog područja. Šaka je najčešće mjesto zaraze, a zbog otoka (edema) pokreti su ograničeni. Zahvaćeno se područje može polako povećati. Premda zaraza nestaje čak bez liječenja, bol i radna nesposobnost mogu trajati 2-3 sedmice.

 

U rijetkim slučajevima infekcija se može proširiti u krvnu struju i zahvatiti bilo zglobove ili srčane zaliske.

 

Doktor temelji dijagnozu na simptomima i okolnostima koje su uzrokovale infekciju. Dijagnoza se može potvrditi slanjem uzorka kože, ostrugane sa vanjskog ruba zahvaćenog područja, na kulturu.

 

Liječenje

Infekcija se izliječi jednom injekcijom penicilina ili 1-sedmičnom kurom eritromicina u obliku tableta. Ako su zaraženi zglobovi ili srčani zalisci, potrebno je duže liječenje intravenskim antibioticima.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618915
Trenutno aktivnih Gostiju: 40 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti ZARAZNE BOLESTI IZAZVANE BACILIMA - Infekcije gram-pozitivnim bacilima - Erysipelotricosa