Vaš Doktor

ZARAZNE BOLESTI IZAZVANE BACILIMA - Infekcije gram-pozitivnim bacilima - Listeriosis

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

 

Uvod

Listerioza, bolest koju uzrokuje Listeria monocytogenes, ima različite simptome s obzirom na mjesto infekcije i dob zaražene osobe.

 

Bakterije listerija nalaze se širom svijeta u okruženju i u crijevima ptica, paukova, rakova i sisavaca, osim ljudi. U ljudi, listerioza može zahvatiti svaki organ. Novorođenčad, ljudi iznad 70 godina i oni sa potisnutim (suprimiranim) ili oštećenim imunološkim sistemom najosjetljiviji su na listeriozu. Većina zaraza događa se između aprila i oktobra. Listerioza se obično dobije jedenjem zagađenih mliječnih proizvoda ili sirovog povrća.

 

Simptomi i dijagnoza

U odraslih je najčešći oblik listerioze meningitis, infekcija opni koje prekrivaju mozak i kičmenu moždinu (meninge). Apscesi mozga mogu nastati u do 20% tih slučajeva. Meningitis dovodi do povišene temperature i kočenja vrata. Ako se osoba ne liječi, može doći do zbunjenosti, kome i smrti.

 

Infekcija očiju listerijom katkada može izazvati bol i crvenilo. Infekcija se tada može proširiti u limfne čvorove, krv i meninge. U rijetkim slučajevima zaraza listerijom srčanih zalistaka može dovesti do zatajenja srca.

 

Doktor može posumnjati na listeriozu na temelju simptoma. Da bi se postavila konačna dijagnoza treba uzeti uzorak tkiva ili tjelesne tekućine i poslati u laboratorij na kulturu. U uzorku krvi mogu se mjeriti i antitijela protiv listerije.

 

Liječenje

Listerioza se općenito liječi penicilinom. Ako je zaraza zahvatila srčane zaliske može se dati i drugi antibiotik, npr. tobramicin. Zaraze (infekcije) oka mogu se liječiti eritromicinom u obliku tableta.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613789
Trenutno aktivnih Gostiju: 42 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti ZARAZNE BOLESTI IZAZVANE BACILIMA - Infekcije gram-pozitivnim bacilima - Listeriosis