Vaš Doktor

INFEKCIJE GRAM-NEGATIVNIM BACILIMA - Campylobacter kao uzrok zaraznih bolesti

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza i liječenje

 

Uvod

Infekcije kampilobakterom su infekcije želučano-crijevnog sistema ili krvi koje uzrokuju bakterije Campylobacter.

 

Najčešći oblik infekcija kampilobakterom je gastroenteritis, koji se može dobiti pijenjem zagađene vode, jedenjem nedovoljno kuhane piletine ili mesa i dodirom zaraženih životinja.

 

Bakterije Campylobacter uzrok su i proljeva među osobama koje putuje u zemlje u razvoju. Bakterije Campylobacter mogu uzrokovati i infekcije krvi (bakterijemije), najčešće u ljudi sa nekom postojećom bolešću kao što je šećerna bolest ili rak. Organizam koji uzrokuje čireve želuca nekad se nazivao Campylobacter pylori, ali mu je ime promijenjeno u Helicobacter pylori.

 

Simptomi

Gastroenteritis koji uzrokuje bakterija Campylobacter uključuje proljev, bol u stomaku i grčeve koji mogu biti teški. Proljev može biti krvav, a temperatura se može kretati od 38°C-40°C.

Groznica koja dolazi i prolazi može biti jedini simptom zaraze kampilobakterom izvan želučano-crijevnog sistema. Ostali simptomi zaraze kampilobakterom svuda po tijelu (sistemski) mogu biti bolni, crveni i otečeni zglob, bol u stomaku i povećanje jetre ili slezene. Infekcija rijetko može zahvatiti srčane zaliske (endokarditis) ili mozak i kičmenu moždinu (meningitis).

 

Dijagnoza i liječenje

Doktor postavlja dijagnozu zaraze kampilobakterom na osnovu laboratorijske analize uzoraka krvi, stolice ili drugih tjelesnih tekućina.

Za liječenje tih infekcija koriste se različiti antibiotici sami ili u kombinaciji. Ciprofloksacin, te-traciklin ili eritromicin izlječuju proljev i obično uništavaju bakterije Campylobacter. Infekcije krvi obično zahtijevaju liječenje antibioticima intravenskim putem.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627651
Trenutno aktivnih Gostiju: 39 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti INFEKCIJE GRAM-NEGATIVNIM BACILIMA - Campylobacter kao uzrok zaraznih bolesti