Vaš Doktor

INFEKCIJE GRAM-NEGATIVNIM BACILIMA - Enterobacteriaceae kao uzrok zaraznih obolenja

E-mail Ispis PDF

Enterobacteriaceae (enterobakterijaceje) su skupina bakterija koje mogu uzrokovati infekcije želučane-crijevnog sistema ili drugih tjelesnih organa. Mnogi od tih organizama normalno naseljavaju želučane-crijevni sistem. U tu skupinu spadaju salmonela (Salmonella), šigela (Shigella), ešerihija (Escherichia), klebsijela (Klebsiella), enterobakter (Enterobacter), seracija (Serratia), proteus (Proteus), morganela (Morganella), providencija (Providencia) i jersinija (Yersinia).

 

Premda Escherichia coli (E. coli) normalno naseljava želučano-crijevni sistem, neki sojevi

E. coli mogu uzrokovati krvavi, vodenasti ili upalni proljev (putnički proljev). Proljev koji uzrokuje enterohemoragična E. coli u djece može proizvesti hemolitično-uremični sindrom, bolest koja razara crvene krvne stanice i uzrokuje zatajenje bubrega.

 

E. coli je također česti uzrok infekcija mokraćnog sistema i može zaraziti krvotok, žučni mjehur, pluća i kožu. Bakterijemija i meningitis uzrokovani sa E. coli pojavljuju se u novorođenčadi, naročito prerano rođene novorođenčadi. Obično se odmah počinje sa antibioticima, a kasnije ih se promijeni ako rezultati kulture pokaže da bi drugi antibiotik bio djelotvorniji. Pri jednostavnoj infekciji mokraćnog sistema može se na usta uzeti neki sulfa lijek. Za teške infekcije potrebni su intravenski antibiotici.

 

Zaraze klebmjestom, enterobakterom i seracijom obično se dobiju u bolnici, uglavnom bolesnici koji imaju smanjenu sposobnost borbe sa infekcijama. Te bakterije često inficiraju ista mjesta u tijelu kao E. coli. Upala pluća uzrokovana klebmjestom je rijetka, ali teška infekcija pluća, najčešća se javlja u dijabetičara i u alkoholičara. Ispljuvak može biti tamno smeđi ili tamno crveni. Takva upala pluća može dovesti do apscesa pluća i nakupljanja gnoja na plućnoj maramici (empijem). Ako se dovoljno rano liječi, upala pluća uzrokovana klebmjestom, može se izliječiti intravenskim antibioticima, obično cefalosporinima i kinolonima.

 

Proteus čini skupinu bakterija koje se normalno nalaze u tlu, vodi i fecesu. I one mogu uzrokovati duboke infekcije, naročito trbušne šupljine, mokraćnog sistema i mokraćnog mjehura.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613803
Trenutno aktivnih Gostiju: 29 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti INFEKCIJE GRAM-NEGATIVNIM BACILIMA - Enterobacteriaceae kao uzrok zaraznih obolenja