Vaš Doktor

ANAEROBNE BAKTERIJE KAO UZROČNIK ZARAZNIH BOLESTI - Zarazne bolesti uzrokovane Klostridijama

E-mail Ispis PDF

Mnoge anaerobne zarazne bolesti uzrokuju klostridije koje proizvode različite otrove što oštećuju tkivo ili nervni sistem.

 

Najčešće infekcije uzrokovane klostridijama su kratkotrajna i relativno blaga otrovanja hranom. Osim toga, klostridije mogu uzrokovati upalu koja katkada razori zidove debelog i tankog crijeva, stanje koje se naziva nekrotizirajući enteritis. Premda se ta infekcija može pojaviti kao izolirani slučaj, može se javiti i u epidemiji koju uzrokuje konzumiranje zaraženog mesa.

 

Klostridije inficiraju i rane. Smrtne klostridijske infekcije, uključujući plinsku gangrenu i tetanus, relativno su rijetke, ali se mogu pojaviti ako je osoba ozlijeđena ili je intravenski ovisnik o drogama (narkoman). Botulizam se javlja zbog jedenja hrane zagađene otrovom koji proizvode neke klostridije.

 

Česta posljedica klostridijskih infekcija su teške bolesti koje se mogu zakomplicirati dubokim tkivnim razaranjem. Rizik od smrti je visok, naročito u ljudi sa rakom i u starijih osoba.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24612318
Trenutno aktivnih Gostiju: 54 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti ANAEROBNE BAKTERIJE KAO UZROČNIK ZARAZNIH BOLESTI - Zarazne bolesti uzrokovane Klostridijama