Vaš Doktor

RIKECIJE KAO UZROČNIK ZARAZNIH BOLESTI

E-mail Ispis PDF

Uvod

Rikecije su mikroorganizmi koji imaju karakteristike i bakterija i virusa. Rikecije poput bakterija imaju enzime i stanične zidove, koriste kisik i mogu se antibioticima suzbijati i uništiti. Poput virusa, rikecije mogu živjeti i razmnožavati se samo unutar stanica.

 

Rikecije normalno žive u krpeljima, grinjama, buhama i ušima (vašima) i mogu se prenijeti na ljude ugrizima tih kukaca koji sišu krv. Rikecije kod ljudi obično žive unutar stanica koje oblažu male krvne žile uzrokujući upalu ili začepljenje krvnih žila ili krvarenje krvnih žila u okolno tkivo.

 

Simptomi i dijagnoza

Infekcija rikecijama može izazvati groznicu, kožni osip i osjećaj klonulosti. Kako se karakteristični osip često ne pojavi kroz nekoliko dana, teško je postaviti ranu dijagnozu. Ključ koji pomaže u postavljanju dijagnoze je zaraženost buhama ili ušima ili prethodni ugriz krpelja, naročito u geografskom području u kojem je infekcija rikecijama česta (endemična).

 

Dijagnoza infekcije rikecijama može se potvrditi otkrivanjem organizma u posebnim kulturama krvi ili iz uzoraka tkiva, prepoznavanjem organizma pod mikroskopom (specijalno bojeni preparati) ili prepoznavanjem antitijela na organizam u uzorku krvi.

 

Liječenje

Infekcija rikecijama brzo reagira na rano liječenje antibiotikom hloramfenikolom ili tetraciklinom, koji se uzimaju na usta. Za primjetljivo poboljšanje obično treba 24-36 sati, a groznica obično nestaje za 2-3 dana. Ako se sa liječenjem počne kasnije poboljšanje nastupa polaganije i groznica traje dulje. Terapija antibioticima se nastavlja tokom barem 24 sata nakon nestanka groznice.

 

Bolesnici koji ne mogu uzimati antibiotike u obliku tablete, mogu ih uzimati intravenski. Ako je osoba ozbiljno bolesna i u kasnom stadiju bolesti, tokom nekoliko dana može se uzeti neki kortikosteroid kao dodatak antibiotiku da se ublaže ozbiljni toksični simptomi i da se olakša upala krvnih žila.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24612174
Trenutno aktivnih Gostiju: 39 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti RIKECIJE KAO UZROČNIK ZARAZNIH BOLESTI